top of page

Jak správně pečovat o brýle

Aktualizováno: 8. 1.

Následující doporučení a rady vám mají usnadnit péči o brýle a zároveň vám pomoci k tomu, aby vám brýle sloužily co nejlépe a co nejdéle k vaší plné spokojenosti.

Foto od Dominiky Roseclay z Pexels

Čištění brýlí

Při domácím čištění brýlí doporučujeme čistící sadu, kterou jste od První Optiky obdrželi při nákupu brýlí. Pokud ji nemáte po ruce, opláchněte brýle vlažnou vodou se saponátovým přípravkem a otřete jemnou tkaninou, nejlépe se osvědčují dětské pleny. Nikdy nečistěte brýle nasucho. Nejlépe a nejšetrněji vám brýle vyčistí ultrazvuk, jeho pořizovací cena je do 2 000 Kč. Nákup ultrazvuku se určitě vyplatí, když si spočítáme, jak dlouho brýle asi budeme nosit a kolik finančních prostředků do nich investujeme. Navíc ho můžeme použít i na čištění např. šperků.


Ukládání brýlí

Brýle zásadně ukládáme do obalů k tomu určených. Nikdy je nenoste jen tak bez pouzdra v tašce. Nejdříve se tak poničí. Nepokládejte brýle čočkami dolů – chráníte je tím před odřením a škrábanci.


Zacházení s brýlemi

Brýle nejsou odolné proti jinému než mechanickému namáhání typickému pro účel použití. Nasazujeme je a sundáváme kolmo k očím, vždy s použitím obou rukou. Předejdeme tak možnosti pokřivení obrouček. Velmi citlivé jsou na toto zacházení vrtané brýlové obroučky. Při skládání brýlí dáváme pozor, aby stranice brýlí nepoškrábaly čočky.


Dodržovat účel použití – k čemu jsou brýle určené

Dioptrické či sluneční brýle určené k běžnému použití nejsou určené k použití jiným způsobem. Nemohou nahradit bezpečnostní brýle, které mají zcela jiné parametry, ať už jde o namáhání mechanické, tepelné, chemické či jiné.


Ochrana brýlí před poškozením

Brýle nenechávejte ležet vystavené přímému slunečnímu a tepelnému záření, nenoste je do sauny nebo parní lázně, nepoužívejte je nad otevřeným ohněm nebo v bezprostřední blízkosti topných těles o vysoké teplotě. Čočky nevystavujte působení chemických rozpouštědel a chraňte je před rozprašovačem laku na vlasy a působením dalších stylingových prostředků.


Oprava brýlí


Pokud dojde k poškození brýlí, zastavte se na nejbližší pobočce První Optiky, rádi vám pomůžeme problém vyřešit. Drobnou opravu a servis můžeme provést i na místě. Informace pro vás.

695 zobrazení
Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page