top of page

Brýle za volantem II.

Aktualizováno: 24. 1.

Druhá část našeho článku, ve které se dozvíte několik užitečných rad od profesionálů přes optiku. Jak důležité mohou být brýle za volantem? Přečtěte si v našem článku.

Brýle za volantem

Tma, šero a špatná viditelnost

Řízení za tmy, šera a za špatné viditelnosti je pro někoho noční můrou. Pokud klesá míra osvětlení předmětů i okolí, klesá i rozlišovací schopnost našeho zraku. Rozlišovací schopnost, tj. jak ostře jsme schopni vidět není jedinou podmínkou ovlivňující naše řízení za šera. Je to i citlivost na kontrast, to je schopnost rozlišení jedné barvy, ale v jiném jasu.


Kontrastní citlivost


Důležitost této schopnosti si uvědomíme nejvíce při více zhoršených světelných podmínkách, například za deště nebo za šera. Kontrastní citlivost klesá i s věkem a může být negativně ovlivněna například i operacemi na odstranění dioptrií. To, co jsme v mládí vnímali bez problémů, s postupujícím věkem již není takovou samozřejmostí a řízení za šera se pro nás stává nepříjemnou záležitostí. Naše oko navíc v šeru pracuje tak trochu proti nám.


Při nedostatku světla dojde k rozšíření zorničky, to však znamená zhoršení kvality zobrazení, protože oko tak dostane dostatek světla, ale za cenu určité míry rozostření obrazu. Večer a v noci také oko vnímá jiné spektrum světelného záření než ve dne. Lidé jsou však geneticky uzpůsobeni pro život ve dne, proto nám jsou tyto situace nepříjemné.


Řešení? Vhodné brýle

Velkou část zmíněných problémů vyřeší vhodně zvolené brýle. Pomohou jak těm, kteří běžně brýle na dálku nosí, tak i těm, kteří je nepotřebují. Správná korekce zraku je však na prvním místě. Žádné brýle nám nebudou k užitku, pokud nemají správné dioptrické hodnoty. I malá oční vada, která za dne nevadí, nám při řízení v noci nebo za šera může způsobit spoustu starostí. Optimální zrakové ostrosti a citlivosti dosáhne jen správně korigované oko.


Jednou z variant zlepšení kontrastní citlivosti je brýlová čočka se speciálním barevným filtrem, která nám pomůže i proti oslnění světly protijedoucích vozidel. Pokud používáme brýle na řízení, měly by být vždy opatřeny antireflexní vrstvou. Pro brýle do večerního či nočního provozu je to ještě důležitější. Antireflexní vrstva přitom posiluje propustnost brýlové čočky, zároveň však eliminuje velkou část rušivých odrazů na brýlových čočkách.


Speciální brýle zhotovené na řízení nám pomohou zvýšit nejen komfort při řízení, budeme se tak cítit lépe a cestování autem pro nás bude i bezpečnější. Vyhneme se nepříjemnému oslnění a budeme mít možnost lépe a dříve rozpoznat složité podmínky v dopravní situaci a lépe a rychleji je řešit.


Rady optika, měření zraku, platba benefity


O správné volbě brýlí je dobré se poradit u erudovaného očního optika. Nepodceňujte tuto skutečnost a využijte možnost odborného poradenství na našich pobočkách a měření zraku po předchozím objednání.

Objednejte se on-line na měření zraku, osobně na telefonu +420 775 888 001, nebo napište mail info@prvnioptika.cz.

Podívejte se na katalog našich brýlí, zastavte se na některé z našich poboček a určitě si za dobrou cenu vyberete kvalitní brýle. U nás budete mít jistotu, že vaše brýle nejen dobře vypadají, ale také vám jsou skutečně k užitku a k ochraně vašeho zraku.

Na shledanou v některé pobočce První Optiky.


Připomínáme, že u nás můžete již od ledna 2022 celé brýle zaplatit poukázkami! Využijte naše aktuální super nabídky a slevy, kupte si u nás brýle a zaplaťte je firemními benefity! Platí na veškerý sortiment bez omezení!

Přijímáme poukázky firem – Benefity a.s., Benefit plus, Edenred, Sodexo a Up. Přijímáme jak papírové šeky, tak i platební karty jednotlivých společností. Dostupné na všech pobočkách První Optiky.


294 zobrazení
Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page