top of page

Diabetická retinopatie

Aktualizováno: 8. 1.

Diabetická retinopatie je onemocnění oční sítnice, které přímo souvisí s onemocněním cukrovkou (diabetes). Vzhledem k tomu, že sítnice je velmi důležitá pro náš zrak, přečtěte si o rizicích spojených s tímto onemocněním více.


Diabetická retinopatie je hlavním projevem onemocnění cukrovkou v oblasti zraku. Je způsobena poškozením cév v sítnici, kdy v důsledku vysoké hladiny cukru v krvi dochází k ucpávání a poškození jemných cév sítnice. Toto poškození způsobuje prosakování tekutiny z cév a následný otok, může dojít i ke krvácení těchto cévek, což může mít za následek vážné komplikace vidění, poškození vidění až slepotu.


Nebezpečnost diabetické retinopatie

Onemocnění touto nemocí je o to nebezpečnější, že není po dlouhou dobu provázeno žádnými většími nebo bolestivými varovnými příznaky. Příznaky mohou být natolik subtilní, že o nich pacient ani neví, nebo je nevnímá. K diagnóze této nemoci tak může dojít až ve fázi, kdy jsou možnosti léčby omezené a může dojít i k vážnému ohrožení zraku. Je důležité vědět také to, že četnost výskytu diabetické retinopatie souvisí s délkou trvání diabetes.


Rizika vzniku onemocnění

- vysoká hladina cukru v krvi

- vysoký krevní tlak

- vysoká hladina cholesterolu


Příznaky onemocnění

V pokročilém stadiu onemocnění se mohou objevovat následující příznaky.

- rozmazané vidění

- změny ve vnímání a vidění barev

- zhoršení nočního vidění


Důležitost prevence

Z toho důvodu, že tuto nemoc dlouho neprovázejí žádné další průvodní jevy jako třeba bolest, je nutná prevence a pravidelné kontroly zraku u očního lékaře. Doba mezi kontrolami by neměla, zejména u diabetiků přesáhnout jeden rok. Vzhledem k tomu, že diabetická retinopatie je druhým nejčastějším důvodem slepoty je dobré toto doporučení nebrat na lehkou váhu.


Sítnice oka a diabetická retinopatie

Toto onemocnění je onemocněním sítnice oka, která se nachází na zadní straně oka a je odpovědná za vnímání světla a vidění. Je to největší receptor světla v oku a skládá se z vrstvy fotoreceptorů (tyčinky a čípky), které obsahují látku rodopsin. Díky rozkladu této látky působením světla, dochází v tyčinkách a čípcích k chemické reakci a následnému vzniku nervových impulsů, přenášených zrakovým nervem do centrálního nervového systému, kde vzniká výsledný obraz. Přečtěte si o sítnici oka více.


Léčba a prevence


Léčba diabetické retinopatie

Léčba rozvinuté diabetické retinopatie zahrnuje laserovou terapii nebo chirurgii, jako jsou intravitreální injekce (podání léku přímo do sklivce), nebo případně vitrektomii (mikrochirurgická operace s důsledkem odstranění sklivce). Tyto zákroky jsou určeny k odstranění krvácení nebo edému (otoku) v sítnici.


Prevence onemocnění

Preventivní opatření na ochranu zraku jsou velmi důležitá a v dnešní době na ně klademe velký důraz. Zásadní je pravidelné oční vyšetření a kontrola zraku. Je také třeba dbát na správnou výživu a zdravý životní styl. Tyto kroky vám mohou pomoci snížit riziko vzniku nejen očních, ale i celkových onemocnění organismu, v jejichž důsledku právě může dojít i k onemocnění zraku.

Při prevenci je třeba věnovat pozornost i příznakům. Například změny vidění, bolesti nebo zarudnutí očí mohou být náznakem, že právě sítnice, nebo jiná část zraku nereaguje správně, je poškozena nebo její funkce negativně ovlivněna jiným způsobem. Pokud podobné příznaky zjistíte, je důležité co nejdříve navštívit očního lékaře.

Ochrana zraku

Pro ochranu očí je důležité v první řadě nosit kvalitní brýle vybavené správnými dioptriemi, které napravují případnou optickou vadu. Pamatujme na to, že brýle zakoupené například v potravinách jsou sice rychlým a levným řešením, ale nejsou určeny pro dlouhodobé používání.

Dalším důležitým faktorem prevence jsou opatření zahrnující ochranu očí před škodlivým UV zářením a dalšími negativními vlivy okolí. Je třeba používat sluneční brýle, které mají kvalitní UV filtr, doporučujeme používat brýle při sportu, při volnočasových aktivitách, ale i při některých pracovních činnostech. Pokud často sedíme za volantem, dobré brýle určené na řízení nám mohou zachránit zdraví. Snažme se také omezit dobu působení blikajícího světla z elektronických zařízení. Pokud už jsme nuceni dlouho hledět na monitor, pak je dobré si pořídit brýle pro práci na počítači.


Rada optika

Diabetická retinopatie je vážné oční onemocnění, které může vést k trvalé ztrátě vidění nebo slepotě. Je důležité pečovat o své oči, pokud máte diabetes, a včasná léčba a preventivní opatření mohou pomoci snížit riziko komplikací.

Pokud máte dojem, že se změnila kvalita vašeho vidění, je třeba navštívit odborníka v optice, nebo přímo vašeho očního lékaře.

První Optika vám nabízí měření zraku bez front a čekání na termín na některé z poboček První Optiky. Objednejte se on-line, případně zavolejte na +420 775 888 001 nebo napište na info@prvnioptika.cz. Určitě najdeme termín, který vám bude vyhovovat.

Pro kontrolu očního pozadí, očního tlaku ad. lékařských vyšetření je třeba se objednat u očního lékaře.

Na našich pobočkách můžete využít i odborné poradenství při výběru dioptrických brýlí, podívejte se na náš katalog brýlových obrouček a vyberete si u nás kvalitní brýle za dobrou cenu.


106 zobrazení
Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page