top of page

Jak si dobře vybrat brýle podle tvaru obličeje

Aktualizováno: 8. 1.

Výběr brýlí není úplná hračka. V ideálním případě vám s výběrem pomůže zkušený optik s citem pro módu, jindy si ale musíme poradit sami.


Výběr brýlí se řídí mnoha okolnostmi. Je to náš vkus, důvod, proč si je pořizujeme (dioptrie, ochrana zraku, řízení automobilu ad.), naše zkušenosti s předchozími brýlemi, pokud si nepořizujeme první, v neposlední řadě je to také cena, kdy si rozmýšlíme, kolik finančních prostředků chceme do nákupu investovat. Určitě nás však zajímá, jak nám brýle budou sedět, jak v nich budeme vypadat. Pro to, abychom se v brýlích dobře cítili, aby doplnily náš outfit a my byli spokojeni se svým vzhledem musíme udělat to zásadní – brýle si dobře vybrat. Tvar našeho obličeje je přitom pro správný výběr brýlí velmi důležitý.


Brýle pro oválný obličej

Tento tvar obličeje je považován za ideální, je symetricky a proporcionálně vyvážený. Brýle se pro tento typ obličeje vybírají lehce, nejspíše vám bude slušet více typů brýlí v různých barvách a odstínech. Budou vám sedět hlavně oblé a podlouhlé tvary obrub kopírující tvar obočí. Na stranicích mohou mít zajímavé detaily, které zaujmou.


Brýle pro kulatý obličej

Pokud máte kulatý obličej, bylo by dobré, aby váš obličej vypadal užší a delší. Tomu pomůže obdélníkový tvar obrub nebo brýle s úzkými rámy a hranatými okraji. Zeštíhlit kulatý obličej zkuste brýlemi s výraznější horní obrubou, sedět by vám mohly i brýle se širokou stranicí. Nevybírejte brýle kulatých tvarů, dosáhli byste opačného efektu než zeštíhlení obličeje.


Brýle pro hranatý obličej

Hranatý obličej se vyznačuje shodnou šířkou čela a brady, výraznými lícními kostmi. Nebojte se výběru brýlí netradičních tvarů a barev. Tento typ obličeje si může dovolit barevně i tvarově výrazné brýlové obruby. Bude vám slušet většina extravagantních dioptrických brýlí. Oválnější brýle mohou zjemnit hranatější rysy. Malé brýle však na hranatém obličeji nevyniknou.


Brýle pro trojúhelníkový obličej

Trojúhelníkový, též nazývaný srdčitý, tvar obličeje znamená, že obličej je nejširší v oblasti čela a postupně se zužuje směrem dolů k čelistem, brada bývá špičatá. Oblé, odlehčené brýlové rámečky mohou opticky odlehčit široké čelo, zkuste se podívat po jemnějších obroučkách, ne příliš výrazných, které budou mít obdélníkový nebo oválný tvar. Zkuste i obruby s robustnější spodní stranou nebo brýle bez obrouček.


První Optika pro vás:

V První Optice si můžete vybrat brýle mnoha značek. Nabízíme vám brýlové obruby různých tvarů, barev a odstínů, s nápaditými detaily. Na našich pobočkách vám odborníci poradí s výběrem kvalitních brýlí tak, aby vám skvěle padly a vy jste se v nich také skvěle cítili. Můžete využít i službu měření zraku bez front po předchozím objednání. Podívejte se také na náš katalog brýlí on-line.

507 zobrazení
Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page