top of page

Jak vybrat kontaktní čočky?

Aktualizováno: 6. 1.

Chcete nosit kontaktní čočky a nevíte, jak je správně vybrat? Poradíme vám.


Na trhu existuje mnoho typů kontaktních čoček a jejich výběr tak může být velmi složitým procesem. Při výběru je důležité zvážit několik základních faktorů, abyste si vybrali čočky, které vám budou nejlépe vyhovovat.


Typy dioptrických úprav

Kontaktní čočky jsou určeny ke korekci různých typů dioptrických vad. Jsou určeny ke korekci krátkozrakosti, dalekozrakosti, astigmatismu a presbyopie (stařecká vetchozrakost). Vždy se musíte ujistit, že si vybíráte čočky, které jsou vhodné pro váš typ dioptrické vady.


Materiály kontaktních čoček

Kontaktní čočky jsou dnes vyráběny z materiálů silikon-hydrogel nebo hydrogel. Sylikon-hydrogelové čočky obvykle lépe snášejí lidé se suchýma očima, hydrogelové čočky jsou vhodnější pro zbytek populace. Víte, že u zrodu hydrogelových očních čoček stál náš vědec, profesor Wichterle?


Délka nošení

Některé kontaktní čočky jsou určeny pouze na krátkodobé použití, jiné můžete používat po delší dobu. Některé umožňují i kontinuální nošení, většina výrobců však doporučuje na noc čočky vyjmout, vyčistit a uložit do pouzdra s roztokem. Pokud víte, že nebudete schopni správný způsob ukládání čoček dodržet, je dobré mít v zásobě jednodenní čočky.


Konzultace s očním lékařem, optikem

Před tím, než začnete kontaktní čočky nosit je důležité navštívit očního lékaře, který vám poskytne profesionální rady a doporučení. Lékař by vám měl pomoci vybrat správný typ čoček pro vaše oči, naučit vás, jak správně čočky nosit a udržovat, a měl by sledovat zdravotní stav vašich očí, aby se ujistil, že čočky dobře fungují a nezpůsobují vám žádné problémy.


Potřeby, preference a cena

Vždy zvažujte vaše potřeby a preference. Jak často budete kontaktní čočky nosit, po jak dlouhou dobu je budete nosit a pro jaký druh aktivit čočky pořizujete. Pokud jste například sportovec nebo trávíte hodně času venku, mohou se vám hodit kontaktní čočky s vyšší odolností proti oděru nebo větším rozsahem zorného pole.

Přemýšlejte i o ceně. Kontaktní čočky se liší v ceně. Zvažte svůj rozpočet a porovnejte ceny různých typů čoček, abyste se ujistili, že si vyberete ty, které jsou pro vás nejlepší, ale zároveň i cenově dostupné.


Rada optika

Pamatujte, že výběr kontaktních čoček může chvíli trvat a nebojte se experimentovat s různými typy čoček, než najdete ty, které vám budou nejlépe vyhovovat. Měly by to být takové, které se vám budou dobře nasazovat i vyndávat a se kterými se budete cítit komfortně. Čočky také nesmějí způsobovat podráždění vašich očí a při jejich celodenním nošení byste neměli mít unavený zrak nebo pociťovat pálení. Musíme si uvědomit, že kontaktní čočka přiléhá těsně k rohovce oka a je nutné, aby ji oko dobře snášelo. Pokud nebudeme s kontaktními čočkami zacházet správně, mohlo by se stát, že si sami způsobíme problémy se zrakem.


Měření zraku a zjištění dioptrií

Nejste si jisti, jakou aktuální hodnotu dioptrií máte? Nechte si přeměřit zrak. Objednejte se on-line, nebo zavolejte na číslo +420 775 888 001, případně napište na info@prvnioptika.cz. Zjistíme aktuální hodnotu vašich dioptrií.

Potřebujete poradit s výběrem kontaktních čoček? Navštivte některou z poboček První Optiky, naši odborníci vám rádi poradí s výběrem vhodného typu této korekční pomůcky pro vaše dobré vidění.


325 zobrazení
Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page