top of page

Co je oční migréna?

Aktualizováno: 8. 1.

Podle odhadů trpí pravidelnými bolestmi hlavy až milion Čechů. Nemocných, kteří mají problém s klasickou oftalmickou migrénou, přitom stále přibývá a podle různých autorů jí trpí 3 až 12 % lidí od dětství až do stáří.


Symptomy oční migrény

Hlavním příznakem záchvatů bývá typická zraková aura, kterou postižený vnímá zpravidla jako třpytivé útvary v zorném poli, které se mohou chvět, zvětšovat se, nebo může pozorovat černou skvrnu. Po odeznění aury následují větší nebo menší bolesti hlavy. Záchvaty, je jichž vedoucím symptomem je bolest hlavy, jsou doprovázeny řadou vedlejších příznaků, které do popředí vystupují individuálně. Existuje tedy mnoho druhů migrény. Nejčastější jsou dvě základní formy, klasická oftalmická migréna se zrakovou aurou a migréna bez aury.

Migréna může postihnout i zrak. Vznik tzv. oční migrény je způsoben náhlým přechodným zúžením cév, které sníží přítok krve do oka. Spouštěčem může být dehydratace, stres, kouření, alkohol, nadměrná fyzická zátěž, únava nebo hormonální léky. Oční migrénu předcházejí bolesti hlavy, trvá většinou několik minut, zrak se pak vrátí do normálu.


Příčiny vzniku

Příčinou jsou nedokrvená místa sítnice, která se zobrazují jako přechodný výpadek zorného pole a navazuje migrenózní bolest hlavy. Jedná se jen o funkční postižení. Není nebezpečná, jen obtěžující.

Příčinou může být také nekorigovaná dioptrická vada, kdy postačí její korekce a frekvence záchvatů se zmírní nebo záchvaty zcela vymizí. Nejde ani vyloučit souvislost s nízkým krevním tlakem, z toho důvodu je dobré absolvovat vyšetření u očního lékaře, u praktického lékaře (tlak) a pokud bude doporučeno i vyšetření neurologické.


Léčba

Léčba oční migrény se odvíjí od příčiny, je dobré navštívit oftalmologa a nechat si přeměřit zrak, zda není třeba korekce, případně změna stávajících dioptrií. Prohlídka by měla obsahovat i vyšetření šířky komorového úhlu a nitroočního tlaku. Pokud bude z tohoto pohledu vše v pořádku, mělo by následovat vyšetření u neurologa, který doporučí odpovídající léčbu, oční migréna se léčí podobně jako klasická migréna.


Měření zraku v První Optice

Potřebujete přeměřit zrak? Objednejte se on-line na měření zraku na některou z poboček První Optiky, doporučíme vám vhodnou korekci a poskytneme vám odborné poradenství při výběru nových dioptrických brýlí, nebo poradíme s výměnou dioptrických skel. Pokud se chcete objednat osobně, zavolejte na telefon +420 775 888 001, nebo napište na info@prvnioptika.cz


3 279 zobrazení
Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page