top of page

Vady zraku

Aktualizováno: 8. 1.

Vady zraku, nebo také oční vady jsou v podstatě odchylky od normálního zraku a problémy s nimi lze ve většině případů řešit tak, aby nás neomezovaly v běžném životě. A jaké oční vady jsou nejčastější? Přečtěte si v našem článku.


Oční vada může být korigována podle typu a závažnosti buď konvenčními neinvazivními prostředky jako jsou správně vybrané brýle nebo kontaktní čočky nebo s pomocí chirurgických zákroků. Existuje mnoho různých typů očních vad, ale nejběžněji zastoupené v populaci jsou krátkozrakost, dalekozrakost, astigmatismus a presbyopie.


Nejčastější oční vady

Krátkozrakost (myopie)

Jde o oční vadu, při které pacient nevidí dobře na dálku. Hlavním příznakem myopie je neostré vidění na delší vzdálenost, avšak na blízko ano, proto se této vadě říká krátkozrakost. Vadu způsobuje skutečnost, že se paprsky světla dopadající přes oční čočku sbíhají před sítnicí a na sítnici pak nemůže vzniknout ostrý obraz. Jedná se o nejčastější oční vadu na dálku. Samotné oko nemá možnost tuto vadu kompenzovat. Lidé s touto vadou jsou závislí na korekci pomocí brýlí nebo kontaktních čoček. Více informací o krátkozrakosti.


Dalekozrakost (hypermetropie)

Je opačná oční vada krátkozrakosti. Pacienti s dalekozrakostí nevidí dobře na blízko. Typické pro tuto vadu je neschopnost vidět ostře blízké objekty, objekty v dálce naopak oko rozeznává dobře. Proto se tato vada označuje jako dalekozrakost. Avšak pokud je vada silnější, nevidí postižený dobře ani do dálky. Co tuto vadu způsobuje a jak ji můžeme korigovat? Více informací o dalekozrakosti.


Astigmatismus

Jedná se o oční vadu, kterou způsobuje nepravidelné zakřivení rohovky (přední průhledná část oka), nebo vada oční čočky. Osoby s touto vadou mají většinou potíže při čtení nebo pozorování detailů u blízkých i vzdálených předmětů. Následkem astigmatismu může být vidění podobné odrazu v nerovném zrcadle. Běžnou korekční pomůckou jsou cylindrické brýle. Více informací o astigmatismu.


Presbyopie (stařecká vetchozrakost)

Tato oční vada se objevuje ve spojitosti s vyšším věkem. Je to důsledek snížení elasticity oční čočky, která se s postupujícím věkem (okolo 45. roku) stává méně pružnou a tím se akomodace stává obtížnější, což způsobuje problémy se čtením a prací na blízko. Více o presbyopii a jak ji řešit.


Všechny tyto výše uvedené oční vady lze korigovat pomocí brýlí, kontaktních čoček nebo chirurgických zákroků. Je důležité se poradit s odborníkem, optometristou, nebo očním lékařem, který způsob korekce je právě pro vás nejvhodnější.


Kontrola zraku, měření dioptrií a platba benefity

Pokud máte pocit, že se vám zhoršuje zrak, nevidíte ostře na všechny vzdálenosti nebo máte jiný problém s viděním, nechte si provést kontrolu zraku. Objednejte se on-line, nebo zavolejte na číslo +420 775 888 001, případně napište na info@prvnioptika.cz. Zjistíme aktuální hodnotu vašich dioptrií.

Navštivte některou z poboček První Optiky, naši odborníci vám rádi poradí s výběrem vhodné korekční pomůcky pro vaše dobré vidění.

Nezapomeňte, že v První Optice můžete celou zakázku platit firemními benefity.


196 zobrazení
Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page