top of page

Co je presbyopie (stařecká vetchozrakost)?

Aktualizováno: 24. 1.

Presbyopie neboli stařecká vetchozrakost je oční vada, která snižuje schopnost oka zaostřit na blízké předměty. Souvisí s přibývajícím věkem a lze ji bez bez problémů korigovat tak, aby nám nepůsobila žádné problémy.


Presbyopie souvisí s akomodací oční čočky, která svou elasticitu (pružnost) ztrácí ve většině případů okolo 45. roku života. S přibývajícím věkem se akomodace stává obtížnější, nastávají problémy se čtením nebo při práci na bližší vzdálenost. Tuto vadu lze řešit pomocí dioptrických brýlí, nebo multifokálních brýlí. Multifokální brýle nám navíc umožní dobře vidět jak na blízko, tak i na dálku, aniž bychom je museli sundávat a zase nasazovat.

Špatné vidění na blízko se však může vyskytnout i u mladých lidí. Tento problém souvisí s tupozrakostí (viz níže), která postihuje zpravidla jedno oko a projevuje se snížením jeho zrakové ostrosti. Vzniká tak porucha binokulárního vidění, kdy postižený jedním okem může vidět dobře, ale má narušené vnímání hloubky obrazu a je odkázán na jedno oko.


Tupozrakost

Tupozrakost (amblyopie) je funkční vada zraku a vzniká ve většině případů v nízkém věku dítěte. Často se jedná o důsledek šilhání nebo velkého rozdílu refrakčních (dioptrických) vad obou očí. Mozek potlačí vjemy z jednoho oka, aby zabránil dvojitému vidění, avšak tím dojde ke ztrátě schopnosti vidět třetí rozměr, tedy hloubku. Léčba tupozrakosti spočívá k nucení používat postižené oko, používá se k tomu zakrytí vedoucího (funkčního) oka okluzorem po dobu, dokud se mozek znovu nenaučí obraz z tupozrakého oka přijímat.


Přeměření zraku = správné dioptrie

Pokud zjistíme, že máme problémy s viděním na blízko, je v první řadě třeba zjistit správnou hodnotu dioptrií. Dioptrická skla a jejich síla je také zásadní pro výběr brýlových obrub, jejich tvaru, materiálu a úpravy. Hodnotu vašich dioptrií vám zjistíme na některé z našich poboček nejlépe po předchozím objednání on-line, telefonicky na čísle +420 775 888 001, nebo nám napište na info@prvnioptika.cz. Je vždy třeba znát aktuální hodnotu vašich dioptrií, abyste si objednali brýle, se kterými uvidíte co nejlépe. Za aktuální lze považovat hodnoty naměřené ne déle než 1 rok.


Výběr brýlí podle tvaru obličeje

V dnešní době je také kladen velký důraz na vzhled a tak výběr správných dioptrických brýlí je pro každého nás velmi důležitou a někdy ne úplně jednoduchou záležitostí. Dobré je vybrat brýle i podle naší typologie tvaru obličeje.

Každý tvar obličeje má své specifické rysy, a právě to by měl být jeden z faktorů, na které bychom měli brát ohled při výběru brýlí. Jen tak nám budou brýle dobře sedět a dobře ladit s naším celkovým vzhledem. Rozeznáváme čtyři základní tvary obličeje. Oválný, kulatý, hranatý (čtvercový) a špičatý (trojúhelníkový). Více o výběru brýlí podle tvaru obličeje.

Nevíte, jaký tvar má váš obličej? Nejlépe to zjistíte následovně: postavte se před zrcadlo, shrňte si vlasy z obličeje a na zrcadle obtáhněte jeho tvar, třeba rtěnkou. Když pak poodstoupíte, měli byste vidět, do jaké kategorie váš obličej lze zařadit.

Ochrana před UV zářením

Důležitá je i ochrana zraku. Zvažte, jak a kdy budete brýle používat a jestli by nebylo vhodné skla vybavit i ochranným filtrem proti UV záření. Není problém kvalitním filtrem, který vaše oči 100% ochrání před poškozením slunečním zářením, vybavit téměř jakákoli dioptrická skla.


Rady optika a měření zraku

Náš celkový vzhled dokáže výběr brýlí velmi ovlivnit. Správnou volbou dioptrických brýlí můžete svůj vzhled podstatně vylepšit a zaujmout své okolí. Podívejte se na náš katalog on-line a vyberte si brýle, které podtrhnou váš vzhled a styl.

Všechna tato doporučení vycházejí z dlouhodobých zkušeností optiků, avšak je důležité si uvědomit, že jsou pouze orientační. Konečná volba dioptrických brýlí záleží na vašich osobních preferencích a stylu. Je však dobré se i poradit s odborníkem a na některé z poboček První Optiky vám velmi rádi pomůžeme.

V První Optice můžete využít sužbu měření zraku bez front a dlouhého čekání na termín. Objednejte se on-line nebo zavolejte na telefon +420 775 888 001, případně napište na info@prvnioptika.cz.


Platba benefity

V První Optice najednou vyřídíte měření zraku a objednání nových brýlí a navíc můžete celou zakázku platit firemními benefity! Bereme poukázky firem – Benefity a.s., Benefit plus, Edenred, Sodexo a Up. Přijímáme jak papírové šeky, tak i platební karty jednotlivých společností. Dostupné na všech pobočkách První Optiky.



318 zobrazení
Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page