top of page

Tvary obličejů

Aktualizováno: 4. 1.

Dá se říci, že každý jsme originál. Avšak i když se od sebe na první pohled lišíme, můžeme typ našeho obličeje přiřadit k některému ze základních čtyř tvarů obličeje, které rozeznáváme.


Základní tvary obličeje

I když se od sebe na první pohled lišíme, můžeme typ našeho obličeje přiřadit k některému ze základních tvarů obličeje. Základními tvary obličeje jsou: oválný, kulatý, hranatý a trojúhelníkový (srdčitý).


Oválný tvar obličeje.

Nejlépe vám padnou brýle s okrouhlými nebo oválnými obrysy. Tyto brýle dokonale doplní oválný tvar vašeho obličeje a vyváží proporce.


Kulatý obličej.

Pro tento tvar obličeje jsou nejlepší volbou brýle s ostřejšími obrysy, tedy hranatými nebo špičatými obrubami nebo skly. Tyto brýle pomohou dokonale protáhnout kulatý tvar obličeje a vytvářejí vizi dokonalého souznění tvarů.


Hranatý (čtvercový) tvar obličeje

vyžaduje brýle s okrouhlými nebo oválnými obrysy. Tyto dnes velmi moderní kulaté brýle dokonale změkčí čtvercový tvar obličeje a vytvoří dokonalou harmonii tvarů.


Špičatý tvar obličeje

Také se někdy říká trojúhelníkový nebo srdčitý tvar. Tady jsou nejlepší volbou brýle oválných nebo okrouhlých tvarů, které se postarají o změkčení celkového výrazu. Tyto tvary brýlí změkčí špičatý tvar obličeje, vyváží proporce a postarají se o dokonalost celkového výrazu tváře.


Výběr brýlí

Podle tvaru obličeje si většinou vybíráme typ brýlí, tvar brýlových obrouček. Snažíme se, aby brýle dobře ladily s naším celkovým zevnějškem.

Pokud si nejste jistí, jaký tvar má váš obličej, nejlépe to zjistíte následovně: postavte se před zrcadlo, shrňte si vlasy z obličeje a na zrcadle obtáhněte jeho tvar, třeba rtěnkou. Když pak poodstoupíte, měli byste vidět, do jaké kategorie váš obličej spadá.

Tvar obličeje nezměníte, ale je možné ho ovlivnit správným výběrem brýlí, které si s jeho tvarem budou rozumět, pomoci může i dobrá volba účesu, která může zakrýt nedostatky, zjemnit, nebo naopak zvýraznit tvar obličeje.

Při výběru brýlí je třeba dávat pozor také na linii obočí, která by se mněla krýt s horní linií brýlových obrub, za skly brýlí nebo nad nimi nevypadá ve většině případů dobře. Brýle také musí perfektně sedět na nose, je nutné respektovat jeho tvar a šířku. Brýle nesmějí nikde tlačit, musí pro nás být pohodlné.


Rady optika, měření zraku

V První Optice vám naši odborníci poradí s výběrem brýlí vhodných pro vaši typologii. Využijte službu měření zraku při nákupu brýlí bez front a dlouhého čekání. Objednejte se online.

Nezapomeňte, že celou zakázku u nás můžete zaplatit benefity.



140 zobrazení
Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page