top of page

Žlutá skvrna (makula)

Aktualizováno: 8. 1.

Žlutá skvrna (makula) je místo ve středu oční sítnice, které zajišťuje ostré vidění. Objekt, na který se člověk dívá zpříma se promítá právě do tohoto bodu na sítnici.

První Optika - žluté skvrny

Makula (žlutá skvrna) je nejdůležitější centrální část sítnice, která je nezbytná pro ostré vidění, čtení, rozeznávání obličejů, řízení auta, sledování televize ad. Onemocnění makuly znamená ztrátu ostrého vidění.

Makula má v průměru cca 5 milimetrů a zajímavostí je, že ačkoli se jí říká žlutá skvrna, za života není tato skvrna žlutá, ale je o něco červenější než okolí. Žlutou se jeví až po smrti.


Fotoreceptory - čípky a tyčinky

Čípky jsou fotoreceptory zajišťující vidění detailů a barev, proto se právě do tohoto místa soustřeďují světelné paprsky, pokud se na něco přímo díváme. Makula obsahuje mnohem více čípků než tyčinek, které v úplném centru makuly chybí úplně. Čípky potřebují dobré světelné podmínky.

Periferní sítnice okolo makuly, kde není taková hustota čípků, obsahuje fotoreceptory zvané tyčinky, které neregistrují barvy a nedokážou zprostředkovat ostrý obraz, ale slouží k vidění za špatného osvětlení (šero, tma).


Onemocnění makuly

Některá onemocnění související s makulou mohou být velmi ohrožující pro náš zrak.


Makulární degenerace

Nejčastějším onemocněním makuly je makulární degenerace. Jde o onemocnění sítnice, které přímo souvisí s věkem poškozeného. Toto onemocnění bychom rozhodně neměli brát na lehkou váhu, je hlavní příčinou poškození zraku a slepoty v Evropě a vzhledem ke stále se zvyšujícímu průměrnému věku evropské populace je zřejmé, že jde v rámci zdravotní péče o často řešený problém.


Rada optika

Nikdy nepodceňujte možnost onemocnění týkajících se vašeho zraku. Vždy, pokud dojde k náhlé změně ve vidění, je třeba bez větších odkladů navštívit očního specialistu. Můžete si tak i zachránit zrak.

Vyšetření zraku, zejména očního pozadí lékařem může ukázat i na některá vážná celková onemocnění organismu. Pokud máte dojem, že je něco s vaším zrakem, můžete navštívit i optika, poradí vám a doporučí očního specialistu. V První Optice se můžete objednat on-line na konzultaci. Naši optici na pobočkách První Optiky vám rádi poradí nejen s výběrem brýlí, ale přeměří vám i zrak bez zbytečných front a čekání na termín a zjistí vaše aktuální hodnoty dioptrií. Volat můžete na +420 775 888 001 nebo napište na info@prvnioptika.cz.


354 zobrazení
Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page