led 263 min

Dalekozrakost u dětí, aneb, když dítě vidí špatně na blízko

Aktualizace: kvě 2

Hned po narození má každé miminko dalekozrakost, avšak u většiny dětí tato oční vada časem vymizí. U některých dětí však tato vada přetrvává do pozdějšího věku.

Po narození je rozměr oka od předu dozadu kratší, než je potřeba pro správné vidění. Dětské oko však neustále roste a postupně dorůstá do normální velikosti, čímž se vidění samo upraví. Pokud však k tomu nedojde a rozměr oka se nevyrovná, oko zůstane dalekozraké (hypermetropické). To znamená, že se paprsky protínají až za sítnicí, ne na ní, jak je správné. Vzniká tak rozmazaný obraz.

V dětství je oko schopné velmi dobré akomodace, proto se vada nijak výrazně neprojevuje. Avšak tím, že oko musí vyrovnávat vadu třeba i několika dioptrií je více namáháno a může se to pak u dítěte projevit tak, že je rychleji unavené, bolí ho hlava, je podrážděné, nesoustředěné atd.

Jak hypermetropii (špatný zrak na blízko) u dítěte poznat?

U dalekozrakosti nižšího stupně s malým počtem dioptrií si zřejmě ničeho nevšimnete. Avšak u vážnější vady s vyšším počtem dioptrií vás na problém s viděním může upozornit chování dítěte. Přibližuje předměty co nejvíce k obličeji, může i mhouřit nebo naopak široce otevírat oči, jak se snaží zaostřit a o činnosti spojené s pozorností a ostrým viděním, jako je kreslení, čtení nebo malé hračky rychle ztrácí zájem. Dalekozraké děti mohou mít problém i s jemnou motorikou, protože na drobné hračky a objekty špatně vidí. Budou pak rychleji unavené a nesoustředěné. Problém se může zvýraznit u školáků, kdy jinak chytré dítě dělá chyby při čtení i psaní. Často je tato oční vada spojena se šilháním.

Léčba dalekozrakosti u dětí

Vhodný postup a léčbu vždy určí lékař na základě vyšetření dítěte. Oční vyšetření u velmi malých dětí bývá náročné už jenom proto, že ještě nekomunikují a problém může být i se staršími dětmi, které někdy mají strach, je proto dobré vyhledat dobrého dětského očního odborníka.

Dalekozrakost se upravuje dioptrickými brýlemi s čočkami se znaménkem +, přičemž brýle mohou nosit i velmi malé děti. V nabídce optik jsou brýle, které jsou upravené právě pro děti, jsou velmi odolné a přitom pohodlné, aby dětem nevadily a nijak je neomezovaly. Měli bychom vždy pamatovat na to, aby mělo dítě dvoje brýle. Větším dětem se doporučuje pořídit jedny brýle do školy a druhé pro volný čas, je však vhodné, aby bylo možné brýle v případě potřeby zaměnit.

Dalekozrakost lze korigovat i s použitím kontaktních čoček. Avšak u této korekce je třeba větší zručnost při nasazování a vyndávání čoček a také velká zodpovědnost při péči o ně. Proto, ve většině případů, je u menších dětí lepší zvolit ke korekci dioptrické brýle.

Sleva na dětské brýlové obruby

Aktuálně vám První Optika nabízí dětské brýlové obruby se slevou 50 % za jednotnou cenu 1790,- Kč za jednu brýlovou obroučku.

Na pobočkách První Optiky máme pro vaše děti připravené pevné a pohodlné brýlové obruby. Tyto obruby zatím nenabízíme prostřednictvím našich webových stránek, jsme přesvědčeni, že je dobré brýle vidět osobně a dobře je dítěti vyzkoušet.

Rada optika, osobní konzultace

Zkušený optik vám rád poradí s výběrem kvalitních brýlí pro vaše dítě a pokud bude třeba, malé brýličky pro vaše dítě upraví na míru, tak, aby mu dobře padly. Vždy je však třeba, aby po celou dobu léčby s lékařem spolupracovali rodiče, kteří dítě podpoří, ale i zkontrolují, zda brýle dítě opravdu nosí. Je pravdou, že mnoho dětí má zpočátku k brýlím odpor, ale časem si většina dětí zvykne a zjistí, že dobře vidět je vlastně fajn.

Objednejte se na osobní konzultaci a poradenství s výběrem brýlí pro vás nebo vaše dítě. Na kterékoli pobočce První Optiky vám zkušený optik rád poradí jak s výběrem dětských brýlí, tak i s jejich správnou údržbou, provede drobnou opravu na místě, při vážnějším poškození nechá rozbité brýle po předchozí domluvě s vámi odborně opravit.

Pro osobní objednání a dotazy zavolejte na telefonní číslo +420 775 888 001, nebo napište na info@prvnioptika.cz. Rádi vám poradíme a pomůžeme vám vše vyřešit tak, abyste byli spokojeni.

    71
    0