top of page

Dětská šilhavost

Aktualizováno: 8. 1.

Šilhání (strabismus) není jen na první pohled zřejmou kosmetickou vadou, ale poměrně závažným problémem a rodiče by jí měli věnovat pozornost.


Při šilhání dochází k tomu, že se jedno oko nebo střídavě obě oči stáčejí různým směrem. Většinou je způsobeno vrozenou nebo získanou poruchou vidění, nebo poruchou funkce okohybných svalů. Může se objevit i u dětí, které dosud nešilhaly okolo třetího roku věku a je často spojeno s některou dioptrickou vadou.


Projevy šilhání, možné následky

Pokud jsou oči zdravé, mozek slučuje obrazy z obou očí do jednoho obrazu. Při šilhání se jedná o stav, kdy oči nesledují předměty rovnoběžně, jedno nebo střídavě obě oči se stáčejí jiným směrem. Při šilhání tedy mozek zpracovává dva různé obrazy a vzniká dvojité vidění. Aby mozek dvojitému vidění předešel, přestane obraz ze slabšího (šilhajícího) oka vnímat. Postižené oko se tak dále nerozvíjí a pokud tento stav trvá delší dobu, může být důsledkem tupozrakost. Následkem této oční vady tak tedy může být trvalá ztráta zrakové ostrosti, ale i další potíže.

Zrak se vyvíjí až do 8. roku věku a bez včasné léčby šilhání v dětském věku může dojít i k trvalému poškození zraku. Vznik této oční vady ovlivňuje i dědičnost, pokud se šilhavost (strabismus) vyskytuje či vyskytovala u blízkých příbuzných je třeba při podezření na tento zdravotní problém nechat dítě včas vyšetřit u odborníka. Šilhání je proto třeba co nejdříve odstranit.


Jak šilhání odstranit

Lékařská praxe zná několik typů šilhání. U dětí je nejčastější šilhání sbíhavé, které se u malých dětí vyskytuje nejčastěji a je spojeno s dalekozrakostí a šilhání rozbíhavé, které je spojené s krátkozrakostí a vzniká v pozdějším věku. K léčbě šilhavosti se používá okluzor, kterým se zakrývá silnější oko tak, aby byl mozek donucen přijímat obraz ze slabšího, šilhajícího oka, které tak nebude slábnout.

Potřebujete poradit? Máte dojem, že vaše dítě šilhá? Potřebuje vaše dítě korekční brýle? U nás si vyberete. Navštivte některou z našich poboček První Optiky.



71 zobrazení
Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page