top of page

Co je akomodace oka?

Aktualizováno: 8. 1.

Zajímalo Vás někdy, jak lidské oko ostří na různé vzdálenosti? Tato schopnost je odborně nazývána akomodace.


Akomodace je schopnost oka ostře vidět na různou vzdálenost. Při tomto procesu dochází ke zploštění nebo vyklenutí oční čočky pomocí očního svalu. Pokud oko nemá žádné oční vady nemusí na dálku téměř vůbec zaostřovat, je uvolněné a neakomoduje. Při pohledu na bližší předměty se však mechanismy akomodace zapojují, dochází k zúžení zorničky a čočka se vyklene směrem vpřed. To je namáhavější i pro zdravé oko.


Stárnutí a akomodace

Akomodace oční čočky je samovolná, probíhá automaticky, reflexivně. S přibývajícím věkem se však stává obtížnější, se stárnutím oka nastávají problémy s pružností oční čočky a v důsledku toho se projevují problémy se čtením nebo při práci na bližší vzdálenost. Tuto oční vadu nazýváme presbyopie, neboli stařecká vetchozrakost. Problémy s touto vadou vyřeší dioptrické brýle. Pokud chcete brýle, které vám umožní dobře vidět jak na blízké vzdálenosti, tak i na dálku, pořiďte si multifokální brýle, které vám zajistí komfort dobrého vidění bez stálého sundávání a nasazování brýlí.


Tip První Optiky pro vás

Potřebujete kvalitní dioptrické brýle? Naši specialisté vám s výběrem pomohou. Na pobočkách První Optiky pro vás máme brýle na řízení, pro práci na PC, s ochranou proti slunci a mnoho dalších typů a nabídek. Poradíme vám, které brýle budou právě pro vás ty nejvhodnější a budou vám sloužit co nejlépe po co nejdelší dobu. Potřebujete zároveň s výběrem brýlí také překontrolovat zrak? To u nás není problém, objednejte se on-line na měření zraku, nebo zavolejte na +420 775 888 001, případně napište na info@prvnioptika.cz.


Platba benefity

Nezapomeňte, že celou zakázku u nás můžete zaplatit benefity. Bereme poukázky firem – Benefity a.s., Benefit plus, Edenred, Sodexo a Up. Přijímáme jak papírové šeky, tak i platební karty jednotlivých společností. Dostupné na všech pobočkách První Optiky.




219 zobrazení
Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page