top of page

Dalekozrakost

Aktualizováno: 8. 1.

Víte, že o této oční vadě nemusíte vůbec vědět? Že ji vaše oko do určité míry a věku samo koriguje? Co dělat, pokud nevidíme dobře na blízko? Přečtěte si v našem článku.


Příznaky dalekozrakosti a jak lidé s ní vidí

Dalekozrakost (hypermetropie/hypertrofie) je refrakční oční vada, jejímž hlavním příznakem je neschopnost ostře vidět blízké předměty. Na blízkou vzdálenost oko nedokáže zaostřit a vytvořit ostrý obraz, avšak při pohledu do dálky lidé s touto vadou vidí dobře. Proto tedy dalekozrakost – vidí dobře do dálky. To je však závislé na velikosti vady, tedy počtu dioptrií. Při větším počtu dioptrií nevidí postižený dobře ani na dálku.

Nižší stupně dalekozrakosti mohou být zcela skryté, protože oko dokáže tuto vadu velmi úspěšně korigovat pomocí akomodace. Avšak s postupujícím věkem a snižováním pružnosti oční čočky přestává být oko schopné plně korigovat tuto vadu a okolo 40 roku se mohou začít objevovat první problémy.

Co dalekozrakost způsobuje?

Paprsky světla dopadají přes oční čočku a sbíhají se až za sítnicí. Na sítnici pak nemůže vzniknout ostrý obraz. Jedním z důvodů může být to, že oko je příliš krátké (menší předozadní délka oka), nebo je nedostatečně zakřivená rohovka vzhledem k dané délce oka, což způsobí sníženou lomivost paprsků procházejících tímto optickým aparátem.

Vrozená dalekozrakost se s postupujícím věkem může snižovat nebo zmizet úplně. V dětství, v mládí se slabší dalekozrakost nemusí projevovat vůbec, protože oko má schopnost ji do určité míry kompenzovat. To, že se dalekozrakost zlepšuje může být způsobeno i tím, že oko během dospívání doroste.

Podobně jako dalekozrakost se projevuje vetchozrakost (presbyopie), což je však fyziologický jev, nikoli oční vada.


Korekce hypermetropie

Jak jsme již zmínili, oko může tuto vadu úspěšně korigovat až do středního věku. Avšak s postupujícím věkem tato schopnost klesá, navíc nastupuje vetchozrakost (presbyopie). Obě tyto vady se pak sčítají. Postižený nevidí dobře a je třeba začít používat korekční pomůcky.

Stupeň dalekozrakosti se určuje měřením zraku a následným stanovením počtu dioptrií, v případě dalekozrakosti se znaménkem +.

Ke korekci této vady se používají dioptrické brýle nebo kontaktní čočky. Brýle jsou vybaveny spojnými (zvětšujícími) čočkami, které dopadající svazek paprsků přeměňují na sbíhavý. Spojné čočky jsou uprostřed silnější než na okraji a z toho důvodu zvětšují oči nositele.

Mladí a dospívající se někdy brání nosit tyto brýle, obzvlášť, pokud jim dalekozrakost nezpůsobuje jiné zdravotní problémy a oko je samo schopno vadu korigovat. Pokud je však vada větší, mohou se v důsledku přetěžování akomodace (oko se stálým zaostřováním unavuje) dostavit další problémy jako je bolest hlavy, celková únava, šilhání apod. Pak je nutno ke korekci přistoupit.


Alternativa brýlí – kontaktní čočky

Pro některé dospívající je řešením používání kontaktních čoček, které nejsou tak nápadné a jsou vhodné například i pro sport. Víte, že vynálezci kontaktních čoček byli českoslovenští vědci profesor VŠCHT Otto Wichterle a jeho asistent Drahoslav Lím?


Věk 45 +

V tomto věku se již začínají projevovat i důsledky stárnutí čočky a ztráty její pružnosti. K dalekozrakosti se přidává vetchozrakost (presbyopie) a hodnoty obou vad se sčítají. Možnosti korekce jsou pak následující.

1) Několikery brýle určené pro různé činnosti (čtení, sledování televize, řízení auta).

2) Multifokální brýle určené pro více činností.

3) Operativní výměna nitrooční čočky za čočku umělou, multifokální.


Operativní korekce dalekozrakosti

Ke korekci operací se přistupuje zejména při nižších vadách, ale dnešní medicína již bez problémů odstraní i středně vysokou vadu. Operativní výměna nitrooční čočky se dnes provádí zcela běžně u lidí, kteří jsou mladší 50 let a mají zájem se zcela zbavit dioptrií a vrátit si tak komfort ostrého vidění na všechny vzdálenosti. Zákrok trvá díky velkému pokroku v této oblasti pouhých cca 15 minut.


Měření a kontrola zraku

Máte pocit, že nevidíte dobře a potřebujete přeměřit zrak? Využijte nabídku měření zraku bez front a čekání po předchozím objednání na některé z poboček První Optiky. Objednejte se on-line, případně zavolejte na +420 775 888 001 nebo napište na info@prvnioptika.cz. Určitě najdeme termín, který vám bude vyhovovat.

Využijte odborného poradenství při výběru dioptrických brýlí, na pobočkách První Optiky si jistě vyberete kvalitní brýle za dobrou cenu, se kterými budete spokojeni.



262 zobrazení
Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page