top of page

Brýle za volantem

Aktualizováno: 17. 4. 2023

Chystáte se na dovolenou autem? Máte dojem, že vaše oči jsou brzy unavené, že světla protijedoucích aut vás oslňují? Máme pro vás několik rad pro bezpečné řízení.


Nebezpečí oslnění nízkým sluncem

  1. Umyjte si dobře přední sklo u automobilu zvenku i zevnitř. Při nízkém slunci se totiž najednou objeví jinak zdánlivě neviditelné šmouhy na vnitřní straně skla. Průchod světla přes takové sklo není rozhodně dobrý a výhled taktéž. Pokud používáte dioptrické brýle, i ty je dobré mít vyčištěné, jinak se jejich skla chovají podobně.

  2. Zpomalte, ať máte více času na reakci na situaci na silnici, zkrátíte tak i brzdnou dráhu automobilu.

  3. Dodržujte bezpečnou vzdálenost mezi vozidly. Mezi reakcí řidiče na událost, brzděním a skutečným zastavením mohou být desítky i stovky metrů. To může mít v důsledku i fatální následky.

  4. Pořiďte si kvalitní sluneční brýle. Klasické sluneční brýle nemusejí být tou nejlepší volbou. Při přejezdu do temnějšího prostředí (mlha, mrak) mohou naopak způsobit problém ve viditelnosti. Kvalitní brýle nám pomáhají lépe vidět i při zhoršených světelných podmínkách. Za šera, když se stmívá, za tmy, kdy míjíme protijedoucí automobily, nebo v situacích, kdy je slunce nízko nad obzorem.

  5. Sedněte si správně za volant. Nebořte se pohodlně do sedadla, používejte správně clony a seďte tak, abyste měli dobrý výhled. Odborníci doporučují hlavu v takové výšce, že prostrčíte dlaň pod střechou automobilu.


Řízení v létě za prudkého slunečního jasu

To je případ, kdy můžeme doporučit buď kvalitní sluneční brýle, pokud nemáte dioptrie, nebo brýle dioptrické, které mají antireflexní povrchovou úpravu, která vás chrání před oslněním. Podle intenzity záření se brýle automaticky zabarví či odbarví do potřebné tmavosti. V tomto případě můžete vybírat mezi odstíny zabarvení do hnědé nebo černé, podle toho, který odstín vám je příjemnější.

Tato varianta je skvělá i proto, že tyto brýle se samy „odbarví“ při vstupu do místnosti nebo tmavšího prostoru a nemusíte tak brýle vůbec sundávat. Tuto vlastnost klasické sluneční brýle nemají, což může dělat i problém třeba při jízdě, kdy ze sluncem silně osvíceného prostoru vjedeme třeba do lesa.


Kam pro brýle

První Optika Vám nabízí pomoc s výběrem vhodných brýlí. Díky kvalitním brýlím se lépe vyrovnáte s různými projevy zhoršené viditelnosti při řízení, ať už z důvodu snížení množství světla, nebo naopak prudkého slunečního jasu, či možnosti oslnění protijedoucími automobily. Na pobočkách První Optiky vám za dobrou cenu nabídneme mnoho variant kvalitních slunečních dioptrických brýlí určených pro řidiče a navíc vám při výběru brýlí přeměříme zrak. Můžete se objednat on-line.


356 zobrazení
Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page