top of page

Co je okluzor?

Aktualizováno: 8. 1.

Okluzor je prostředek k zakrytí oka, který se používá při léčbě tupozrakosti nebo šilhavosti zejména v dětském věku. Zakrývá stabilně jedno oko nebo střídavě obě oči.


Typy okluzoru

V praxi se používají okluzory náplasťové, které se lepí přímo přes oko, nebo látkové, které se nosí na brýlích. Okluzor se také krátkodobě používá k zakrytí oka při perimetrickém vyšetření zraku.


Co je šilhání?

Lékařská praxe zná několik typů šilhání. Třeba u dětí je nejčastější šilhání sbíhavé, které se u malých dětí vyskytuje nejčastěji a je spojeno s dalekozrakostí a šilhání rozbíhavé, které je spojené s krátkozrakostí a vzniká v pozdějším věku. K léčbě šilhavosti se používá právě okluzor, kterým se zakrývá silnější oko tak, aby byl mozek donucen přijímat obraz ze slabšího, šilhajícího oka, které tak nebude slábnout.

Avšak šilhání nemusí být problémem pouze v dětském věku, přečtěte si více o této oční vadě, která může způsobit problémy s viděním i dospělým lidem.


Rady První Optiky

Potřebujete poradit? Máte dojem, že máte vy nebo někdo z vašich blízkých problém se šilháním? Neváhejte a navštivte očního lékaře nebo dobrého optika, tuto vadu je třeba odhalit a léčit včas!

Máte dojem, že vaše dítě má problém vidět ostře oběma očima? Může jít také o tupozrakost.


Nechte si překontrolovat zrak

Optik odhalí problém se šilháním a doporučí vám odborníka - lékaře, který vám pomůže. Na pobočkách První Optiky vám rádi poradíme Objednejte se on-line, pokud se chcete objednat osobně, zavolejte na +420 775 888 001, nebo napište na info@prvnioptika.cz



109 zobrazení
Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page