top of page

Jak vybrat brýle podle tvaru obličeje

Aktualizováno: 27. 6. 2023

Pokud si dobře vyberete svoje brýle podle tvaru obličeje, budou vám nejen dobře sloužit, ale také podtrhnou váš vzhled a dokážou případně vylepšit některé drobné nedostatky. Jak na to, vám poradíme v našem článku.


Každý člověk má trochu jiný tvar obličeje a s tím bychom také měli počítat, když si půjdeme koupit nové brýle. Výběr brýlí může být docela složitým úkolem, pokud však víte, jaký tvar má váš obličej, můžete dobře vybrat brýle, které vám budou slušet a budete se v nich cítit chic.


Tvary obličejů

I když se od sebe na první pohled lišíme, můžeme typ našeho obličeje přiřadit k některému ze základních tvarů obličeje, které rozlišujeme.


Oválný tvar obličeje

Nejlépe vám padnou brýle s okrouhlými nebo oválnými obrysy. Tyto brýle dokonale doplní oválný tvar vašeho obličeje a vyváží proporce.


Kulatý obličej

Pro tento tvar obličeje jsou nejlepší volbou brýle s ostřejšími obrysy, tedy hranatými nebo špičatými obrubami nebo skly. Tyto brýle pomohou dokonale protáhnout kulatý tvar obličeje a vytvářejí vizi dokonalého souznění tvarů.


Hranatý (čtvercový) tvar obličeje

Vyžaduje brýle s okrouhlými nebo oválnými obrysy. Tyto dnes velmi moderní kulaté brýle dokonale změkčí čtvercový tvar obličeje a vytvoří dokonalou harmonii tvarů.


Špičatý tvar obličeje

Také se někdy říká trojúhelníkový nebo srdčitý tvar. Tady jsou nejlepší volbou brýle oválných nebo okrouhlých tvarů, které se postarají o změkčení celkového výrazu. Tyto tvary brýlí změkčí špičatý tvar obličeje, vyváží proporce a postarají se o dokonalost celkového výrazu tváře.


Rady a doporučení optika

Nevíte, jaký tvar má váš obličej? Nejlépe to zjistíte následovně: postavte se před zrcadlo, shrňte si vlasy z obličeje a na zrcadle obtáhněte jeho tvar, třeba rtěnkou. Když pak poodstoupíte, měli byste vidět, do které kategorie můžete váš obličej zařadit.


Tvar obličeje lze ovlivnit správným výběrem brýlí, podívejte se na náš katalog on-line, které si s jeho tvarem budou rozumět, pomoci může i správná volba účesu, která může zakrýt nedostatky, zjemnit, nebo naopak zvýraznit tvar obličeje.


Při výběru brýlí je třeba dávat pozor také na linii obočí, která by se mněla krýt s horní linií brýlových obrub, za skly brýlí nebo nad nimi nevypadá ve většině případů dobře. Brýle také musí perfektně sedět na nose, je nutné respektovat jeho tvar a šířku. Brýle nesmějí nikde tlačit, musí pro nás být pohodlné.


Poradenství a měření zraku

Tato doporučení vycházejí z dlouhodobých zkušeností optiků, avšak je důležité si uvědomit, že jsou pouze orientační. Konečná volba záleží na vašich osobních preferencích a stylu. Je dobré se o výběru poradit s optikem, naši odborníci na pobočkách První Optiky vám velmi rádi pomohou.


V První Optice vám naši odborníci poradí s výběrem brýlí vhodných pro vaši typologii. Využijte službu měření zraku bez front a čekání. Objednejte se on-line nebo zavolejte na telefon +420 775 888 001, případně napište na info@prvnioptika.cz


445 zobrazení
Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page