top of page

Vitamín A

Aktualizováno: 14. 2.

Víte, že jde o nejdůležitější vitamín prospěšný našemu zraku? Víte, kde ho najdeme a že může být i nebezpečný? Přečtěte si více v našem článku.


Vitamín A v zelenině

Co je vitamín A?

Vitamín A (retinol) je vitamín rozpustný v tucích a existuje ve dvou přirozených formách. Vitamín A₁ a A₂. Vitamín A je potřebný k pro tvorbu rodopsinu, což je zrakový pigment, které oko potřebuje k dobrému vidění za šera. Nedostatek tohoto vitamínu vede k šerosleposti.


Vitamín A patří také mezi důležité antioxidanty. Je nezbytný také pro vývoj buněk, které při jeho nedostatku rohovatí. Zdrojem vitamínu A je alfa-karoten, beta-karoten a lykopen. Jedná se o oranžová a červená barviva. Vitamín A vzniká z provitamínu A, především z beta-karotenu.


Karoteny, případně vitamín A najdeme v živočišných produktech jako jsou rybí tuk, játra, vaječný žloutek nebo máslo, nebo v rostlinných produktech. Tyto látky například obsahuje mrkev, dýně, meruňky, meloun, kukuřice, meloun, brokolice, špenát, kapusta, petrželová nať, ad. Na skutečnost, že je tento vitamín rozpustný v tucích bychom měli pamatovat při přípravě potravin, které ho obsahují.


Nedostatek vitamínu A (avitaminóza A)

Nedostatek vitamínu A způsobuje šeroslepost, může ovlivnit i vznik zánětu očních spojivek, poškození sítnice oka, šupinatění a rohovatění kůže, může také zpomalit pohlavní vývoj, snížení potence a pohlavní aktivity a v neposlední řadě i zhoršení imunity.


Nadbytek vitamínu A (hypervitaminóza A)

Nedostatek tohoto vitamínu nám může způsobit zdravotní komplikace, avšak tytéž důsledky může mít i předávkování. Při dlouhodobém užívání jsou nutné přestávky, užívání v době těhotenství je nutné konzultovat s lékařem, protože může způsobit poškození nervového systému plodu. Vitamín A v přírodní podobě by však měl být bez vedlejších účinků. Při vyšším dávkování tohoto vitamínu vzniká riziko zlomenin kostí.


Vitamín A a další onemocnění

  • Diabetes. Potíže při přeměně beta-karotenu na vitamín A diabetes vyvolává.

  • Srdeční onemocnění. Doporučuje se užívat vitamín A ve formě sirupů a prášků v množství doporučeném odborníkem.

Vitamín A

Pozor na předávkování! Tento vitamín je jedním z mála, kterými se můžeme předávkovat. Nadbytečné množství se ukládá v játrech a onemocnění z nadbytku vitamínu (hypervitaminóza) může způsobit osteoporózu i otravu.


V období těhotenství (mezi 4. - 9. týdnem) pak může způsobit rozštěpy.


Zajímavá informace z historie pro vás o nebezpečí předávkování tímto vitamínem s tragickými následky. Bylo zjištěno, že ve vysokém množství vitamín A obsahují játra arktických zvířat (vlků, psů, medvědů). Tato skutečnost měla za následek často fatální otravy polárních expedic tehdy, když došly zásoby potravin a polárníci byli donuceni sníst své psy nebo lovit divoká zvířata.

30 zobrazení
Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page