top of page

Cylindrické brýle

Aktualizováno: 8. 1.

Jsou skvělým pomocníkem při nápravě oční vady, která se nazývá astigmatismus. Cylindr je vlastnost skel brýlí (čoček) vyrovnat rotačně nesymetrickou mohutnost rohovky nebo oční čočky.


Co je cylindr a k čemu slouží

Cylindr koriguje zakřivení rohovky u osob, které trpí oční vadou zvanou astigmatismus. Hodnota cylindru se vyplňuje na lékařský předpis a ukazuje nám dioptrickou hodnotu, která určuje rozdíl mezi lomivostí obou mediánů (středů).


Cylindr popisuje sílu astigmatismu, má minusovou hodnotu stoupající v intervalech po 0,25, je závislý na ose a osa je určena ve stupních od 0° do 180°. Osa pak určuje orientaci cylindru, paprsek světla se díky cylindru láme ve správném sklonu pro vyrovnání nerovnosti astigmatismu. Přesnost orientace cylindru je velmi důležitá, i malá nepřesnost může způsobit neostrost vidění.


Cylindrické brýle = korekce astigmatismu

Cylindrické brýle řeší oční vadu zvanou astigmatismus. Jedná se o vrozenou dioptrickou oční vadu, jejíž příčiny mohou být různé, nejčastější je však dědičnost. Příčinou astigmatismu je nepravidelné zakřivení rohovky nebo vada oční čočky. Rohovka má při této vadě podlouhlý tvar místo kulového, světlo dopadající do oka se tak láme pod špatným úhlem. Výsledkem této vady je rozostřený obraz pozorovaných objektů, děti i dospělí s touto vadou mívají potíže při čtení nebo pozorování detailů u blízkých i vzdálených předmětů.


Někdy může astigmatismus vyvolat poranění oka, případně onemocnění oka. Pokud zcela jasně nevidíte blízké ani vzdálené předměty, vidíte rozostřeně a často vás bolí hlava, objednejte se k očnímu lékaři, který rozezná, zda se nejedná o nějaký složitější problém.


Měření zraku bez front a čekání

Optometrista může také s pomocí několika rychlých testů posoudit, zda touto poruchou vidění trpíte a co je třeba udělat pro nápravu.

Objednejte se na přeměření zraku on-line, nebo zavolejte na +420 775 888 001, nebo napište na info@prvnioptika.cz. Na pobočkách První Optiky vám pomůžeme tento problém vyřešit s pomocí kvalitních brýlí.




1 228 zobrazení
Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page