top of page

Krátkozrakost

Aktualizováno: 24. 1.

Představujeme vám nejčastější oční vadu – krátkozrakost. Možná, že právě vy touto vadou trpíte a rádi byste se o věděli více. Přečtěte si...


Příznaky krátkozrakosti a jak lidé s ní vidí

Krátkozrakost (myopie) je refrakční oční vada, jejímž hlavním příznakem je neostré nebo zamlžené vidění do dálky. Oko nedokáže na delší vzdálenost vytvořit ostrý obraz, avšak při pohledu na blízko lidé s touto oční vadou vidí dobře. Proto tedy krátkozrakost – vidí dobře na krátkou vzdálenost. I to je však závislé na velikosti vady, a tedy počtu dioptrií. Když je vada velká, nevidí lidé dobře ani na krátkou vzdálenost.

Myopie se může jevit jako výhoda ve věku nad 45 let, kdy vlivem věku a následného zhoršování akomodace (snižování pružnosti oční čočky), přestávají lidé dobře vidět na blízko. Místo nutnosti používat brýle na čtení přestávají potřebovat brýle na dálku. Text si však musejí dát do přesné vzdálenosti, vše mimo toto ohnisko je rozmazané.


Co krátkozrakost způsobuje?

Paprsky světla dopadají přes oční čočku a sbíhají se už před sítnicí. Na sítnici pak nemůže vzniknout ostrý obraz. Tato vada je nejčastější oční vadou na dálku. Jedním z důvodů může být to, že oko je příliš dlouhé nebo rohovka příliš silná, což způsobí zvýšenou lomivost paprsků procházejících tímto optickým aparátem.

Lidé postižení krátkozrakostí velmi často trpí i astigmatismem.


Korekce myopie

Oko samotné nemá možnost tuto vadu kompenzovat. Lidé s myopií jsou většinou již od mládí závislí na korekci pomocí brýlí nebo kontaktních čoček. Stupeň špatného vidění je určen měřením zraku a stanovením počtu dioptrií, v případě krátkozrakosti se znaménkem -.

Brýle, které krátkozrací lidé používají jsou vybaveny rozptylnými (konkávními) čočkami, které přeměňují rovnoběžný svazek paprsků na rozbíhavý. Rozptylná čočka je uprostřed slabší než u okrajů a zmenšuje nejen obraz pozorovaného objektu, ale i oči za brýlemi. Druhou variantou nápravy vady jsou kontaktní čočky. Jen pro zajímavost. Víte, že vynálezci kontaktních čoček byli českoslovenští vědci profesor VŠCHT Otto Wichterle a jeho asistent Drahoslav Lím?


Korekce pomocí operace

Kromě těchto standardních mechanických pomůcek lze krátkozrakost řešit i operativní cestou, některou z metod refrakční oční chirurgie. Nejvhodnější a asi nejčastěji používanou metodou je operace s pomocí laseru, případně se provádí implantace nitrooční čočky.

Po poradě s odborníky je třeba zvolit takové řešení, které bude vyhovovat individuálním potřebám toho kterého pacienta, jeho věku, životnímu stylu, potřebám a nárokům. Přihlížet je třeba i k velikosti vady, tedy počtu dioptrií, ale i třeba snášenlivosti brýlí nebo kontaktních čoček. Moderní operační postupy již v dnešní době nepředstavují vyšší riziko než dlouhodobé nošení kontaktních čoček.


Měření a kontrola zraku

Máte pocit, že nevidíte ostře a potřebujete přeměřit zrak? Využijte nabídku měření zraku bez front a čekání po předchozím objednání na některé z poboček První Optiky. Objednejte se on-line, případně zavolejte na +420 775 888 001 nebo napište na info@prvnioptika.cz. Určitě najdeme termín, který vám bude vyhovovat.

Využijte odborného poradenství při výběru dioptrických brýlí, na našich pobočkách si jistě vyberete kvalitní brýle za dobrou cenu, se kterými budete spokojeni. Podívejte se na náš katalog brýlí.


181 zobrazení
Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page