top of page

Refrakční vady

Aktualizováno: 8. 1.

Refrakčními vadami jsou dioptrické vady, které způsobují zhoršené vidění. Zahrnují krátkozrakost, dalekozrakost a astigmatismus a týkají se způsobu, jakým světelné paprsky dopadají přes oční čočku na sítnici.


V první řadě je třeba konstatovat, že ostrý obraz vznikne tehdy, když se světelné paprsky dopadající skrz oční čočku protnou na sítnici. Pokud dojde k odchylce a paprsky se nesetkají na sítnici, ale před, nebo za ní, pak dojde k rozostření obrazu a jedná se o některou z refrakčních vad.


Druhy refrakčních vad


Krátkozrakost (myopie)

Krátkozrakost (myopie) je oční vada, jejímž hlavním příznakem je neostré nebo zamlžené vidění do dálky. Oko nedokáže na delší vzdálenost vytvořit ostrý obraz, avšak při pohledu na blízko lidé s touto oční vadou vidí dobře. Proto tedy krátkozrakost – vidí dobře na krátkou vzdálenost.

Vyskytuje se tehdy, když světlo vstupuje do oka a soustředí se před sítnicí, což způsobuje rozmazané vidění do dálky. Paprsky světla dopadají přes oční čočku a sbíhají se již před sítnicí. Na sítnici pak nemůže vzniknout ostrý obraz. Tato vada je nejčastější oční vadou na dálku.

Stupeň špatného vidění je určen měřením zraku a stanovením počtu dioptrií, v případě krátkozrakosti se znaménkem -.

Přečtěte si více o možnostech léčby a korekce krátkozrakosti.


Dalekozrakost (hypermetropie)

Dalekozrakost (hypermetropie) je refrakční oční vada, jejímž hlavním příznakem je neschopnost ostře vidět blízké předměty. Na blízkou vzdálenost oko nedokáže zaostřit a vytvořit ostrý obraz, avšak při pohledu do dálky lidé s touto vadou vidí dobře. Proto tedy dalekozrakost – vidí dobře do dálky. Paprsky světla dopadají přes oční čočku a sbíhají se až za sítnicí. Na sítnici pak nemůže vzniknout ostrý obraz. Podobně jako dalekozrakost se projevuje vetchozrakost (presbyopie), což je však fyziologický jev, nikoli oční vada.

Dalekozrakost vzniká tehdy, když světelné paprsky vstupují do oka a soustředí se za sítnicí, což způsobuje rozmazané vidění do blízka. Paprsky světla dopadající přes čočku se soustředí až za sítnicí, na které tak nemůže vniknout ostrý obraz. Tato vada je oční vadou na blízko.

Stupeň dalekozrakosti se určuje měřením zraku a následným stanovením počtu dioptrií, v případě dalekozrakosti se znaménkem +.

Přečtěte si více o možnostech léčby a korekce dalekozrakosti.


Astigmatismus

Příčinou této refrakční vady je nepravidelné zakřivení rohovky nebo vada oční čočky. Rohovka má u této vady podlouhlý tvar místo kulovitého a dopadající světelné paprsky se tak lámou pod špatným úhlem. Ve zdravém oku s pravidelně zakulacenou rohovkou se pronikající světlo láme stejně ve všech směrech a dopadá do jednoho ohniska. U oka postiženého astigmatismem je rohovka zakřivena nepravidelně a dochází k tomu, že dopadající světelné paprsky se lámou nepravidelně, nespojí se tedy na sítnici do jednoho ohniska.

Výsledkem je neostrý, rozmazaný obraz ve všech vzdálenostech. Tato vada se může projevit až v dospělém věku.


Typy astigmatismu

1) Jednoduchý astigmatismus může být myopický, kdy se světlo láme do dvou ohnisek, přičemž jeden paprsek se láme na sítnici a druhý před sítnicí v jedné rovině, nebo hypermetrický, kdy se jeden paprsek láme na sítnici a druhý za sítnicí v jedné rovině.

2) Složený astigmatismus může být opět myopický, kdy se dopadající světlo láme do dvou rovin před sítnicí, nebo hypermetrický, kdy se dopadající světlo láme do dvou rovin za sítnicí.

3) Smíšený astigmatismus je případ, kdy se světlo láme do dvou rovin, přičemž jeden paprsek se láme před sítnicí a druhý za sítnicí.


Korekce astigmatismu

Mírný astigmatismus nezpůsobuje potíže a nevyžaduje žádnou korekci. Problémy s viděním, které je třeba řešit a korigovat ve spolupráci s odborníkem, způsobuje až vyšší stupeň astigmatismu.

Pokud chcete vidět ostře, vaše oko potřebuje speciální cylindrické brýle, které mají v každém řezu čočky jiné dioptrie. Další možností korekce jsou kontaktní čočky, nebo nitrooční a laserová operace.


Souběh astigmatismu a dalších očních vad

Astigmatismus se velmi často vyskytuje společně s jinými očními vadami, jako je krátkozrakost (myopie) nebo dalekozrakost (hypermetropie), avšak pokud se nejedná o silný astigmatismus, mnoho lidí ani neví, že tuto vadu mají.

Přečtěte si více o astigmatismu.


Animezotropie

Tato vada znamená, že postižený má na každém oku jinou refrakční vadu, nebo stejnou vadu, ale různým stupněm dioptrických hodnot. Anizometropie způsobuje problém při zaostřování, protože každé oko má jiné potřeby pro dosažení správné akomodace a tedy ostrého vidění.

Animezotropie může mít několik typů.

- Animezotropie myopická, kdy obě oči jsou krátkozraké, ale každé potřebuje jinou dioptrickou korekci.

- Animezotropie hypermetropická, při které trpí obě oči dalekozrakostí, ale opět v jiných dioptrických hodnotách.

- Animezotropie smíšená, kdy jedno oko je krátkozraké a druhé dalekozraké.

- Animezotropie astigmatická, u které má každé oko jiný stupeň astigmatismu.

Pokud je rozdíl potřeby korekce vyšší než tři dioptrie, lze tuto vadu korigovat s pomocí kontaktních čoček.


Léčba refrakčních vad, prevence

Refrakční vady mohou být léčeny pomocí brýlí, kontaktních čoček nebo chirurgických metod, jako jsou různé metody laserové korekce nebo refrakční chirurgie.

Důležitá je také prevence, která zahrnuje pravidelné oční prohlídky a udržování zdravého životního stylu, užitečné je vyvarovat se dlouhodobému přetěžování očí. Pokud je třeba korigovat některou z uvedených vad pomocí optických pomůcek, vždy je třeba volit kvalitní výrobky, ať už jde o brýle nebo kontaktní čočky. Je dobré také vědět, že refrakční vady oka se během života mění pozvolna, pokud dojde k náhlé změně, může to signalizovat vážný zdravotní problém a je dobré ihned navštívit očního lékaře.


Rada optika, měření a kontrola zraku

Refrakční vady jsou v dnešní době poměrně běžnou záležitostí a umíme je ve většině případů velmi dobře korigovat. Optometrista zjistí, jakou refrakční vadou trpíte a měřením zraku stanoví hodnotu dioptrií tak, abyste bez problémů dobře viděli.

Máte pocit, že nevidíte dobře a potřebujete přeměřit zrak? Využijte nabídku měření zraku bez front a čekání po předchozím objednání na některé z poboček První Optiky. Objednejte se on-line, případně zavolejte na +420 775 888 001 nebo napište na info@prvnioptika.cz. Určitě najdeme termín, který vám bude vyhovovat.

Využijte odborného poradenství při výběru dioptrických brýlí, na našich pobočkách si jistě vyberete kvalitní brýle za dobrou cenu, se kterými budete spokojeni.


Platba benefity

Super novinka pro vás! Od ledna 2022 můžete v První Optice celé brýle zaplatit poukázkami! Využijte naše aktuální super nabídky a slevy, kupte si u nás brýle a zaplaťte je firemními benefity! Platí na veškerý sortiment bez omezení!

Bereme poukázky firem – Benefity a.s., Benefit plus, Edenred, Sodexo a Up. Přijímáme jak papírové šeky, tak i platební karty jednotlivých společností. Dostupné na všech pobočkách První Optiky.



242 zobrazení
Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page