top of page

Odchlípení sítnice

Aktualizováno: 8. 1.

Odchlípení sítnice je stav oka, kdy se sítnice odděluje od ostatních vrstev oka. Tento stav může vést ke ztrátě vidění, pokud nedojde k léčbě včas, může vést až k oslepnutí postiženého.

První Optika - oko - téma odchlípení sítnice

Typy odchlípení sítnice

Rozeznáváme různé typy odchlípení sítnice, nejčastější jsou však následující.


Suché odchlípení sítnice

Toto postižení sítnice se objevuje při stárnutí oka a je způsobeno ztrátou elastičnosti sítnice.


Mokré odchlípení sítnice

Mokré odchlípení sítnice se objevuje tehdy, když se pod sítnicí objeví krvácení nebo tekutina. Tímto typem častěji onemocní lidé trpící diabetem nebo vysokým krevním tlakem.


Vrozené odchlípení sítnice

Jde o onemocnění, které je způsobeno skutečností, že nedojde ke splynutí vnitřní a vnější vrstvy očního pohárku. Může dojít k částečnému nebo úplnému oddělení vrstev sítnice. K tomuto stavu může dojít tehdy, když obě vrstvy sítnice rostou nestejnoměrně nebo následným oddělením vrstev po předchozím správném růstu.


Příznaky odchlípení sítnice

Odchlípení sítnice se může projevovat zákalem oka, ztrátou vidění nebo rozmazaným viděním, zejména v periferní oblasti. Může také dojít ke změnám barev nebo k vidění "duchů" nebo "plátků" před očima.


Léčba a prevence

Léčba odchlípení sítnice zahrnuje laserovou terapii nebo chirurgii k odstranění krvácení nebo tekutiny pod sítnicí. V případě suchého odchlípení sítnice je možné použití kapek nebo gelů, které pomáhají udržet sítnici na svém místě.

Prevence odchlípení sítnice zahrnuje pravidelná oční vyšetření, zejména u pacientů s rizikovými faktory, jako je diabetes nebo vysoký krevní tlak. Neméně důležité je kontrolovat a léčit tyto rizikové faktory, aby se snížilo riziko onemocnění odchlípením sítnice.

Další preventivní opatření jsou součástí zdravého životního stylu a ochrany zraku. V dnešní době na ně klademe velký důraz, protože mohou výrazně ovlivnit nejen naše vidění, ale i celkové zdraví. Jde o udržování zdravé váhy, vyvážené stravy, dostatek pohybu a předcházení dalším vlivům, které se mohou negativně projevit na našem celkovém zdraví, jako je stres, kouření, pobyt v nezdravě klimatizovaných, či naopak přetopených a nevětraných prostorech, ad. Všechny tyto kroky nám mohou pomoci snížit riziko vzniku všech onemocnění včetně těch očních.

První Optika - dioptrické brýle se slunečním klipem

Ochrana zraku při různých každodenních činnostech je také důležitým faktorem prevence. Brýle na ochranu očí před škodlivým UV zářením s kvalitním filtrem, by měly být samozřejmostí. Měli bychom si také zvyknout používat brýle i při volnočasových aktivitách, při sportu, ale i při některých pracovních činnostech (práce na zahradě), nebo volnočasových aktivitách (jízda na kole, rybaření). Měli bychom se také snažit omezit dobu působení blikajícího světla z elektronických zařízení na naše oči, případně používat speciální brýle určené k této činnosti.


Sítnice oka a její funkce

Sítnice je jedním ze základních orgánů zraku. Její hlavní funkcí je snímání světelných signálů přicházejících do oka skrze oční čočku. Zdravá sítnice je pro náš zrak nepostradatelná, nachází se na zadní straně oka a je odpovědná za vnímání světla a vidění. Jedná se o největší receptor světla v oku.

Nemocí postihující sítnici je celá řada. Ve většině případů se jedná o zánětlivá onemocnění, genetické postižení nebo různé změny na sítnici, které souvisejí se stárnutím nebo onemocněními lidského těla jako je například cukrovka, vysoký krevní tlak nebo oběhová onemocnění. Přečtěte si o sítnici lidského oka více.


Rady optika

Důležité je včas rozpoznat příznaky odchlípení sítnice a zahájit léčbu co nejdříve, aby se zabránilo trvalé ztrátě vidění nebo slepotě. Pacienti by měli být informováni o rizicích a prevenci odchlípení sítnice a být pravidelně vyšetřováni odborníkem.

Vždy je třeba věnovat pozornost příznakům, jako jsou například změny vidění, bolesti nebo zarudnutí očí, které by mohly být náznakem, že sítnice nereaguje správně, je poškozena nebo její funkce negativně ovlivněna jiným způsobem. Pokud podobné příznaky zjistíte, je důležité co nejdříve navštívit očního lékaře.

Pokud máte problém se zrakem, navštivte některou z poboček První Optiky a my vám poradíme a doporučíme, jak postupovat dál. Využijte možnost a objednejte se na konzultaci, nebo zavolejte na +420 775 888 001, případně napište na info@prvnioptika.cz, najdeme termín, který vám bude vyhovovat.




992 zobrazení
Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page