top of page

Co je sklivec?

Aktualizováno: 27. 6. 2023

Je nedílnou součástí oka a možná vás někdy zajímalo, co sklivec vlastně je. Proto jsme pro vás připravili krátký článek.


Co je sklivec

Sklivec je průhledná, čirá, bezbarvá, rosolovitá hmota řídké vláknité struktury, která vyplňuje 2/3 vnitřního prostoru oční koule (bulvy) za oční čočkou a jejím závěsným aparátem. Tvoří se pouze v embryonálním období a není u ní možná regenerace. V případě ztráty se nahrazuje jen komorovou tekutinou, která jinak vyplňuje prostor mezi čočkou a rohovkou oka. Hlavní funkcí sklivce je udržování tvaru oční bulvy, nitroočního tlaku a zajištění pravidelného hladkého povrchu oční sítnice.


Vliv stárnutí na sklivec

S věkem se ve sklivci mohou objevit tzv. zákalky. Sklivcové zákalky vznikají změnou konzistence sklivce, jsou to částečky uvnitř sklivce, které vnímáme jako malé stíny, které se pohybují v zorném poli a nejde je odstranit. Postižený má pocit, jako by mu spadlo něco do oka. V naprosté většině případů jsou neškodné, nesignalizují žádnou chorobu, ale pokud jsou větší, dokážou nás hodně potrápit a znepříjemnit nám život.


Kdy navštívit lékaře

Pokud je zákalků hodně, zkreslují nám vidění, objeví se náhle, nebo jim předchází úraz oka, je třeba vyhledat očního lékaře, který provede odborné vyšetření a vyloučí závažnější oční onemocnění. Neškodné sklivcové zákalky by určitě neměly doprovázet jiné úkazy, jako například světelné záblesky nebo pocit pohledu přes kapku vody.


V První Optice máme zkušené optometristy, poradí vám a v případě potřeby vám doporučí očního specialistu.


907 zobrazení
Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page