top of page

Krátkozrakost u dětí, aneb, když dítě vidí špatně na dálku.

Aktualizováno: 14. 2.

Krátkozrakost (myopie) se projevuje v pozdějším věku než dalekozrakost, většinou až ve škole, kdy je patrné, že dítě nedokáže dobře rozeznat vzdálenější objekty.

Krátkozrakost u dětí

Jak myopii u dítěte poznat?

Krátkozrakost se projevuje tak, že dítě není schopné přečíst text na tabuli, špatně rozeznává obrázky na mapě, na nástěnce apod., má problémy se sledováním různých kulturních představení (divadlo, kino), začne se také vyhýbat některým hrám, při kterých je třeba vidět dobře do dálky, jako jsou třeba různé sportovní aktivity, například vybíjená, tenis, volejbal apod.

Zřejmě si povšimneme, že dítě při pohledu do dálky mhouří oči, nebo se snaží k pozorovanému obrazu (např. v televizi) přiblížit. Děti, které nevidí dobře do dálky bývají ve škole nesoustředěné a ačkoli na blízko vidí dobře, mají tendenci si knihu dávat až k obličeji a při psaní se přibližují hodně blízko k papíru.


Co je myopie (krátkozrakost)

Krátkozrakost (myopie) je refrakční oční vada, při které se paprsky protínají už před sítnicí, ne na sítnici, jak je správné. Vzniká tak rozmazaný pohled do dálky na vzdálené předměty. Vada se ve většině případů zhoršuje, a to až do dospělosti, okolo 20. roku se vývoj zpomalí a přibližně do 30. let nedochází k většímu zhoršování.


Typy krátkozrakosti

Krátkozrakost je velmi častou oční vadou u dětí. Může být vrozená nebo získaná.


Vrozená myopie

vzniká u předčasně narozených dětí. Příčinou je v tomto případě skutečnost, že oko není správně vyvinuté do všech stran a má předozadní délku větší, než je potřebné, takže se světelné paprsky protnou již před sítnicí, ne na ní, jak je správné. Vznikne tak rozmazaný obraz. Krátkozrakost však u dětí však může způsobovat i větší optická mohutnost čočky a rohovky, velkým zakřivením oční čočky a dalšími faktory.


Získaná myopie

Na vzniku tohoto druhu krátkozrakosti se podílí současný způsob života. Děti od útlého věku věnují většinu volného času sledování TV, hrám na počítači, tabletu nebo mobilu. To jsou činnosti provozované na blízko. Avšak vidění do dálky stimuluje pobyt ve volném prostoru za přirozeného osvětlení, kdy se pohled může zaměřovat na vzdálené předměty.


Léčba krátkozrakosti u dětí

Pokud máte dojem, že vaše dítě nevidí dobře na všechny vzdálenosti, je třeba bez odkladů navštívit očního lékaře. Ten určí v případě potřeby vhodný postup a léčbu na základě vyšetření dítěte. Oční vyšetření dětí může být náročnější, problém může být i se staršími dětmi, které mají strach, je proto dobré vyhledat dobrého očního specialistu. Není dobré podceňovat pravidelné preventivní kontroly v předškolním i školním věku.

Krátkozrakost se upravuje dioptrickými pomůckami s čočkami se znaménkem -. Dětské dioptrické brýle mohou nosit i velmi malé děti a v nabídce optik najdeme brýle určené právě dětem. Jsou velmi odolné a přitom pohodlné, aby dětem nevadily a nijak je neomezovaly. Vždy bychom ale měli pamatovat na to, aby mělo dítě dvoje brýle, doporučuje se pořídit jedny brýle do školy a druhé pro volný čas, které jde v případě potřeby zaměnit.

Krátkozrakost můžeme korigovat i kontaktními čočkami. U tohoto způsobu korekce je však třeba větší zručnost při nasazování a vyndávání čoček a také vyšší míra zodpovědnosti při péči o ně. Zejména u menších dětí je proto lepší zvolit ke korekci dioptrické brýle.


Sleva na dětské brýlové obruby

Aktuálně vám První Optika nabízí dětské brýlové obruby se slevou 50 % za jednotnou cenu 1790,- Kč za jednu brýlovou obroučku.

Na pobočkách První Optiky máme pro vaše děti připravené pevné a pohodlné brýlové obruby. Tyto obruby zatím nenabízíme prostřednictvím našich webových stránek, jsme přesvědčeni, že je dobré brýle vidět osobně a dobře je dítěti vyzkoušet.

Dětské brýle na krátkozrakost

Rada optika, prevence, osobní konzultace

Zkušený optik vám rád poradí s výběrem kvalitních dioptrických brýlí pro vaše dítě a pokud bude třeba, malé brýličky pro vaše dítě upraví na míru, tak, aby mu dobře padly. Vždy je však třeba, aby po celou dobu léčby s lékařem spolupracovali rodiče, kteří dítě podpoří, ale i zkontrolují, zda brýle dítě opravdu nosí. Je pravdou, že mnoho dětí má zpočátku k brýlí odpor, ale časem si většina dětí zvykne a zjistí, že dobře vidět je vlastně fajn.

Vidění do dálky je stimulováno sledováním a zaměřováním pohledu na vzdálené předměty. Pohyb na čerstvém vzduchu, za přirozeného osvětlení, aktivity v přírodě, na hřišti apod. tedy prospívají vidění do dálky. Dodržování zdravého životního stylu je dalším předpokladem dobrého vidění.


Objednejte se na osobní konzultaci a poradenství s výběrem brýlí pro vaše dítě, rádi s výběrem pomůžeme i vám. Na kterékoli pobočce První Optiky vám zkušený optik rád poradí s výběrem dětských brýlí i s jejich správnou údržbou, provede drobnou opravu na místě, při vážnějším poškození nechá rozbité brýle po předchozí domluvě s vámi odborně opravit.

Pro osobní objednání a dotazy zavolejte na telefonní číslo +420 775 888 001, nebo napište na info@prvnioptika.cz. Rádi vám poradíme a pomůžeme vám vše vyřešit tak, abyste byli spokojeni.


Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page