top of page

Beta karoten a další karotenoidy

Karotenoidy, mezi které beta karoten patří jsou barviva, která přispívají nejen ke zdraví našich očí, ale i ke zdraví celého organismu.

Beta karoten a karotenoidy

Co jsou karotenoidy

Karotenoidy jsou barviva vyskytující se v rostlinné i živočišné říši se silnými antioxidační účinky, které jsou pro náš organismus velmi užitečné. Jedná se o organické látky, které se dělí na dvě základní skupiny, karoteny (červené) a xantofyly (žluté). Různé výzkumy prokázaly, že vysoká hodnota těchto látek v organismu posiluje odolnost buněk proti různým abnormalitám, jako je například rakovinné bujení.


Beta karoten

Beta karoten, nebo také provitamin A je nejvíce známý karotenoid, ze kterého je naše tělo schopno vyrobit pro náš zrak velmi důležitý vitamín A. Z jedné molekuly beta karotenu vznikají dvě molekuly vitamínu A. Beta karoten obsahuje oranžová zelenina, např. dýně, mrkev, batáty, meruňky, oranžové melouny, ad.

Významnou roli hraje beta karoten při ochraně kůže proti poškození slunečním zářením. Při jednorázovém předávkování tímto karotenoidem nehrozí vážné nebezpečí, jako u předávkování vitamínem A, může však vést ke zbarvení kůže do oranžova. Při nedostatku beta karotenu klesá celková obranyschopnost organismu a riziko nedostatečné tvorby vitamínu A.  

  

Kde se karotenoidy vyskytují

Tato barviva obsahuje mnoho druhů zeleniny a ovoce a má na svědomí zbarvení od červené až po žlutou. V potravinách a přírodních zdrojích se vždy vedle sebe nachází více karotenoidů, což je výhodné oproti cíleným potravinovým doplňkům např. pouze s beta-karotenem. Pokud tedy jíme vyváženou zdravou stravu, dostaneme do organismu více karotenoidů.


Druhy a zdroje karotenoidů

  • beta karoten: oranžová zelenina – dýně, mrkev, batáty, meruňky, oranžové melouny

  • lutein: žlutočervená a zelená zelenina a ovoce – rajčata, mrkev, papriky, brokolice, špenát, kapusta, petrželová nať, ale i vaječný žloutek

  • lykopen: červená zelenina a ovoce – rajčata, červené papriky a melouny, červené grepy, šípek

  • zeaxantin: tmavě zelená zelenina – zelené papriky, zelí, kapusta, listová zelenina, ale i obilí, semena a vaječný žloutek

  • astaxantin: sladkovodní řasy, mořští živočichové (humr, langusta), losos

  • kryptoxantin: oranžová zelenina a ovoce a živočišné produkty žluté barvy – mochyně, oranžové dýně, papriky, mandarinky, pomeranče, papája, broskve, vaječný žloutek, máslo

Beta karoten a karotenoidy

Doporučení pro zdraví (nejen zraku)

Kromě pravidelných návštěv očního specialisty bychom neměli podceňovat vlastní možnosti, kterými můžeme prospět svému zraku. A začít můžeme kdykoli. Zvolme si stravu bohatou na vitamíny, minerály a další prospěšné látky, kterou podpoříme nejen zdraví očí, ale i zdraví celého organismu. Dobře vyvážený jídelníček blízce souvisí se zdravým životním stylem, který zahrnuje i dostatek spánku a pohybu na čerstvém vzduchu. V neposlední řadě náš organismus uvítá, pokud velmi omezíme nebo úplně přestaneme kouřit. Přečtěte si několik rad „Jak si můžete zlepšit zrak“.


Pět základních doporučení jak si udržet zdravý zrak:

  • Vyvážená a pestrá strava, zdravý životní styl.

  • Pravidelné preventivní návštěvy očního lékaře.

  • Kvalitní ochranné pomůcky pro oči (bezpečnostní brýle, brýle na PC, brýle na řízení, sluneční brýle s ochranou proti UV zářením, ad.)

  • Pravidelná oční cvičení, oční jóga.

  • Omezení času stráveného u počítače a dalších přístrojů vyzařujících modré světlo.

Rada optika

Poraďte se osobně s naším optikem, nechte si přeměřit zrak, můžete se objednat on-line na měření zraku nebo na konzultaci při výběru správných brýlí vyrobených pro vás přímo na míru podle vašich osobních potřeb a požadavků. Na pobočkách První Optiky se vám budou věnovat odborníci, kteří vám rádi poradí a pomohou. Využít můžete i možnost objednání telefonicky na čísle +420 775 888 001, nebo prostřednictvím mailu info@prvnioptika.cz.

19 zobrazení
Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page