top of page

Oční jóga

Oční jóga je aktuální nový směr cvičení zaměřený na zdraví zraku a dobré vidění.

oční jóga

Oční jóga sestává z řady cviků, které se zaměřují na posílení a uvolnění očních svalů. Cvičení oční jógy jsou navržena tak, aby pomohla snížit únavu a napětí v očích a zlepšit okamžité vidění. Avšak její význam spočívá i v tom, že benefity plynoucí z pravidelného cvičení oční jógy přinášejí dlouhodobý efekt pro uchování dobrého zraku.


Prospěšnost oční jógy

Našim očím prospívají pohyby oka do všech stran, pohledy nahoru, dolů, kroužení. Oční jóga může být prospěšná i pro lidi, kteří trpí bolestmi hlavy, přetížením a únavou zraku, ale i očními vadami, jako je například krátkozrakost nebo dalekozrakost. Většina cviků oční jógy je vhodná pro většinu z nás, pokud však nějakou oční vadou trpíte, poraďte se ještě před zahájením cvičení s odborníkem, který určí, které cviky pro vás budou vhodné a kterým se případně raději vyhnout.


Typy cviků oční jógy

         

Palming

  • Palming je jedním z nejběžnějších cvičení oční jógy. Skládá se z krytí očí dlaněmi a relaxace očních svalů. Toto cvičení pomáhá uvolnit napětí v očích a zlepšit schopnost zraku ostřit. Stejný účinek bude mít, pokud oči na několik minut zavřete.


Rolling

  • Rolling je dalším cvičením, které se skládá z krouživých pohybů očí. Toto cvičení pomáhá posílit oční svaly a zlepšit pohyblivost očí. Rolling provádějte se zavřenýma i otevřenýma očima, nejprve kružte zrakem po směru hodinových ručiček a potom obráceně. Cvik opakujte alespoň 3x, je možné, že při maximálním protažení dojde ke krátkodobému rozostření pohledu, což je v normálu.


Focusing

  • Focusing je cvičení, které je založeno na přecházení pohledu z blízka na dálku. Toto cvičení pomáhá posílit oční svaly a zlepšit zrakovou ostřivost. Cca každou hodinu změňte úhel pohledu, podívejte se oknem na vzdálenější objekty (cca 5 sekund), pak opět na blízké předměty (cca 5 sekund). Opakujte cvičení 5x.

Blinking  

  • Blinking je cvičení, které se skládá z rychlého mrkání, které pomáhá udržet oči dostatečně vlhké a předejít tak onemocnění nazývané „Syndrom suchého oka“. Slzy také při mrkání odplavují nečistoty z oka a zároveň ho zvlhčují.

Na závěr cvičení nezapomeňte na uvolnění očí. Položte na ně lehce dlaně tak, aby jimi neprocházelo světlo, nemačkejte je, uvolněte se a myslete na něco pozitivního. Vydržte 2 minuty. Pokud máte čas, můžete ještě oční okolí a svaly obličeje lehce promasírovat.

Oční jóga

Kdy cvičit oční jógu a kdy ne?

Oční jógu je možné cvičit kdykoliv a kdekoliv, důležité je cvičit pravidelně a v klidném prostředí. Tyto cviky se doporučují především lidem, kteří většinu dne tráví před obrazovkou monitoru. Pokud máte nějaké zdravotní obtíže, podstoupili jste například oční operační zákrok, utrpěli jste zranění oka apod., je vždy nutné se před zahájením cvičení oční jógy poradit s očním lékařem.


Jak často cvičit oční jógu?

  • Nejlépe každý den.

Skvělé by bylo, aby se oční jóga stala nedílnou součástí našeho každodenního života. Cviky mohou pomoci nejen od přetížení očí, ale i od bolestí hlavy, mohou oddálit únavu očí a potřebu používat korekční pomůcky (brýle, oční čočky).

  • Třikrát denně opakovat sérii cviků.

Cviky oční jógy se doporučuje opakovat třikrát denně a na pravidelná cvičení by se měli zaměřit hlavně lidé, kteří většinu dne stráví prací na počítači nebo jiných přístrojích s digitální obrazovkou, kdy je prokázáno, že oči jsou upřeny většinou jedním směrem a dochází i k omezení počtu mrknutí a tím tedy i k nedostatečnému zvlhčování sliznice oka.


Víte, že?

Při běžných činnostech mrkneme asi 22x za minutu, při čtení knihy však pouze 10x a při práci na počítači asi jen 8x za minutu?! Mrkání přitom zajišťuje dostatečné a rovnoměrné zvlhčení, ochranu oka a dobrého vidění pomocí slzného filmu. Pokud si k tomu přičteme negativní vliv modrého světla, které vyzařují všechna digitální zařízení a ve většině případů i suchý vzduch klimatizovaného pracovního prostředí, můžeme si lehce spočítat, že máme docela dobrý základ pro vznik problémů s očima.


Rady optika

  • Procvičujte zrak s pomocí oční jógy, pomůže vám prodloužit zdraví vašeho zraku.

  • Pokud máte dojem, že vidíte ve svých brýlích špatně, nechte si přeměřit zrak a zjistit aktuální hodnotu dioptrií.

  • Pokud potřebujete nové brýle, pořiďte si kvalitní brýle, které vám budou sloužit po dlouhou dobu.

  • Nepodceňujte důležitost pravidelných preventivních kontrol u očního lékaře.

  • Používejte při práci na počítači a jiných digitálních zařízení brýle s ochranným filtrem.

  • Chraňte svůj zrak před přílišným slunečním zářením brýlemi s kvalitním UV filtrem.

  • Dodržujte zdravý životní styl s kvalitní stravou obsahující látky prospěšné zraku, jako je například vitamín A a dostatkem pohybu venku, dobrou volbou je i nikotinová abstinence.

  • Chraňte zrak před slanou nebo chlorovanou vodou.


Oči nám zprostředkovávají první kontakt s naším okolím a lze je považovat za nejcennější lidský smysl. Poškození nebo ztráta zraku znamená podstatné omezení a snížení kvality života. Procvičujte svůj zrak, aby vám vydržel co nejdéle, již staří Číňané věděli, jak je důležité cvičení zraku pro jeho dobrou kondici. Právě oni vymysleli oční jógu, která nám v péči o náš zrak může velmi pomoci.


První Optika vám nabízí osobní konzultaci zdarma při výběru nových brýlí, měření zraku bez front a čekání na termín a kvalitní brýle vyrobené na míru podle vašich osobních potřeb a požadavků. Na našich pobočkách se vám budou věnovat odborníci, kteří se vám budou osobně věnovat, rádi vám poradí a pomohou. Můžete se objednat on-line, telefonicky na čísle +420 775 888 001, nebo prostřednictvím mailu info@prvnioptika.cz.

39 zobrazení
Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page