top of page

Jak zlepšit zrak

Aktualizováno: 14. 2.

Víte, že prostřednictvím zraku člověk získává kolem 80 % všech informací? Některé zdroje uvádějí, že oko dokáže během jedné hodiny zpracovat až 36 tisíc zrakových vjemů.

Jak zlepšit zrak

Náš jedinečný zrakový aparát vnímáme jako samozřejmost, avšak až 60 % světové populace je ohroženo nějakou oční vadou. Je alarmující, že v současnosti tento počet poměrně strmě narůstá v důsledku moderního životního stylu spojeného s nedostatkem pohybu a prostředím s množstvím digitálních přístrojů a dalších technických vymožeností. Moderní doba nám však přináší i mnoho nových prostředků a poznatků, které nám mohou pomoci náš zrak zlepšit nebo ochránit. Máme pro vás několik rad, které vám pomohou zlepšit zrak.


1. Jaké přírodní prostředky nám pomohou zlepšit zrak?

Existují vitamíny a antioxidanty(karotenoidy), které pomohou zlepšit zrak přirozenou cestou. Nejdůležitější pro podporu normální funkce zraku je vitamín A, který najdeme živočišných produktech, jako jsou játra, vejce, maso nebo rybí tuk. Provitaminem vitamínu A je beta karoten, ze kterého dokáže naše tělo „vyrobit“ vitamín A. Ten najdeme ve žlutooranžové zelenině jako je například mrkev, dýně, meruňky.

Karotenoidy (provitamíny) jsou velmi silné oxidanty, které mají velký vliv na ochranu našich buněk před vlivy prostředí a oxidačním stresem. Patří mezi ně beta karoten, lutein, lykopen, zeaxantin, astaxantin, kryptoxantin. Zdroje mohou být jak rostlinného, tak i živočišného původu. Od oranžové nebo červené zeleniny až po vaječný žloutek nebo mořské živočichy. Více o karotenoidech.


2. Co pomáhá regenerovat zrak?

Pro posílení regenerace zraku je vhodné užívat vitamíny a doplňky stravy, které podporují zrak a mají antioxidační účinky. Neméně důležitý je však i zdravý životní styl, pohyb venku a ochrana zraku před nepříznivými vlivy jak venkovními (sluneční záření, vítr, ad.), tak i vnitřními (modré světlo obrazovek, umělé osvětlení, klimatizace, ad.). Moderní způsob života a práce dnes zahrnuje nadměrnou dobu strávenou u monitorů, displejů, obrazovek a dalších přístrojů v prostředí s umělým osvětlením a v mnoha případech i klimatizací. Tato kombinace ve spojení s nedostatek pohybu venku přináší našim očím větší zátěž a může nám způsobit i vážnější problémy s viděním.


3. Jak předcházet únavě očí?

Pokud každý den pracujete na počítači delší dobu, měli byste do svého pracovního režimu zařadit pravidlo 20/20/20. To znamená, že po každých 20 minutách pohledu na monitor bychom se měli zahledět na 20 sekund na objekt(bod) vzdálený alespoň 20 stop (6 metrů). Procvičíte si tak oči a ulevíte svalům, které mají na starost zaostřování. Pokud upřený pohled na monitor přerušíte, mrkáním zabráníte i nadměrnému vysychání oční sliznice, které může způsobit tzv. Syndrom suchého oka.

Jak zklidnit podrážděné nebo unavené oči?

Cílem je ulevit podrážděným očím a zmírnit pálení, bolest, tlak v očích a další nepříjemné projevy. Někdy postačí studený obklad přes oční víčka, pobyt v temné místnosti, kapky na zklidnění očí, případně umělé slzy na suchou sliznici oka. Při silnějších bolestech nebo přetrvávajících problémech je třeba navštívit očního lékaře, který zjistí, jestli se nejedná o vážnější onemocnění a případně stanoví správný postup léčby.

Jak zlepšit zrak

4. Jak zpomalit zhoršování zraku?

Zhoršování zraku se nelze úplně vyhnout, souvisí se stárnutím celého organismu a s tím související presbyopie, avšak existují způsoby, jak si dobrý zrak udržet po co nejdelší dobu. Zdravý životní styl spojený s dostatkem pohybu, spánku a vyváženou stravou je důležitým krokem k našemu celkovému zdraví. Potřebné jsou i návštěvy očního lékaře v rámci pravidelných preventivních vyšetření. Zejména u lidí vyššího věku je důležité, aby byl případný problém diagnostikován včas a zahájena cílená léčba, případně správně zvoleny korekční pomůcky.  


5. Jak dosáhnout zlepšení zraku?

V případě zhoršení zraku v důsledku některé z refrakčních vad je náprava rychlá a poměrně jednoduchá, stačí si nechat přeměřit zrak a pořídit si kvalitní dioptrické brýle nebo čočky. Pokud navštívíte některou z poboček První Optiky, zjistíme vám aktuální hodnotu vašich dioptrií během půl hodiny. Pokud byste trpěli nějakým závažnějším problémem, doporučíme vám očního lékaře, který provede rozsáhlejší vyšetření a zjistí případný problém.


6. Jak cvičit zaostřování (akomodaci) zraku?

Akomodace je schopnost oka vidět ostře na různou vzdálenost. Pokud nemá oko žádnou vadu, probíhá tento proces samovolně, automaticky. S přibývajícím věkem se stává akomodace obtížnější, pružnost oční čočky se zmenšuje. Existují cvičení s jejichž pomocí můžeme akomodaci procvičovat. Například: na vzdálenost cca 20-30 cm si dejte před oči ukazovák, (tak blízko dokud jej uvidíte ostře). Pak se zadívejte na objekt vzdálený alespoň 5 m. Střídejte zaostřování na prst a vzdálenější objekt. Opakujte 10x. 

Jak zlepšit zrak

7. Jak procvičovat oční svaly?

Kružte očima 5x na jednu stranu, pak opakujte stejný počet kroužení na druhou stranu. Pokud během tohoto cvičení budete zavírat oči, budete si tak zároveň i masírovat oční bulvu. Postupně se snažte zaostřovat na různě vzdálené předměty ve vašem okolí, na každý přitom zaostřete na velmi krátkou dobu (maximálně 2 vteřiny).


8. Jak podpořit uzdravování zraku?

Pokud jste měli nějaký oční úraz, operaci, je vhodné pomoci rychlému uzdravování. Zvolte stravu bohatou na vitamíny, minerály a antioxidanty spojenou s vhodnými fyzickými aktivitami na zdravém vzduchu. Dobře zvolený jídelníček by měl obsahovat vejce, mořské ryby, játra, kukuřici, mrkev, dýni, papriky, borůvky, rajčata, ořechy, semínka a olivový olej. Více o prospěšných vitamínech a karotenoidech.


9. Prevence pro zdravé oči

Kromě pravidelných návštěv očního specialisty bychom neměli podceňovat naše možnosti, jak můžeme prospět svému zraku. Začít můžeme bez odkladů, nejlépe hned. Třeba tím, že budeme konzumovat stravu bohatou na vitamíny, minerály a další prospěšné látky, což ocení nejen naše oči, ale i náš žaludek. Dobře vyvážený jídelníček jistě přinese užitek celému našemu organismu a podpoří i naše celkové zdraví. Se zdravým životním stylem souvisí i dostatek pohybu na čerstvém vzduchu a dostatek spánku, v neposlední řadě náš organismus uvítá, pokud velmi omezíme nebo úplně přestaneme kouřit.

Jak zlepšit zrak

     

10. Rady pro zdraví (nejen zraku)

  • Vyvážená a pestrá strava, zdravý životní styl

  • Pravidelné návštěvy očního lékaře

  • Kvalitní ochranné pomůcky pro oči (bezpečnostní brýle, brýle na PC, brýle na řízení, s ochranou proti UV záření, ad.)

  • Pravidelná oční cvičení (oční jóga)

  • Omezení času stráveného u počítače a dalších přístrojů vyzařujících modré světlo


Rada optika

Poraďte se osobně s naším optikem, objednejte se na konzultaci při výběru správných brýlí vyrobených pro vás přímo na míru podle vašich osobních potřeb a požadavků. Na pobočkách První Optiky vám přeměříme zrak bez dlouhého čekání na termín a v čekárně. Využijte možnost objednání on-line, telefonicky na čísle +420 775 888 001, nebo prostřednictvím mailu info@prvnioptika.cz.

44 zobrazení
Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page