top of page

Co jsou slzy?

Aktualizováno: 8. 1.

Slzy jsou produktem slzné žlázy a mají důležitou ochrannou funkci, jsou v první linii při styku našeho oka s okolním prostředím. Jejich hlavním úkolem je zvlhčování rohovky a její ochrana před infekcí.

Vyplavují případné nečistoty, které se mohou do oka z okolního prostředí dostat, vymývají spojivku a zvlhčují rohovku, kterou také ochraňují před infekcí.


Kde vznikají slzy

Slzné ústrojí se nachází nad okem, blíže k nosu. Jeho hlavní součástí je slzná žláza, která je uložena v dutině očnicové nad oční bulvou, produkuje slzy a má větší počet přídavných slzných žlázek v ostatních částech oka, v horním a dolním víčku a ve spojivce. Další částí tohoto ústrojí je slzný vak, kde se slzy hromadí.

Slzy jsou roztírány očními víčky pomocí mrkání po rohovce, kterou tak zvlhčují a ochraňují před infekcí. V případě potřeby odtékají do slzného vaku vnitřní stranou oka a dále pak slzovodem do dutiny nosní. Slzy se tvoří a jsou vylučovány na povrch oka neustále. V noci se tvorba slz zastavuje.


Význam slz pro oko, složení slz

Slzy hrají důležitou roli při průhlednosti rohovky a její látkové výměně. Během slzení dochází k prokysličení rohovky slzným filmem, který přivádí kyslík ze vzduchu. Rozprostření slz na ploše oka také zlepšuje viditelnost, protože zmenšuje jeho nepravidelnosti.

Slzy obsahují 99 % vody, 1 % chloridu sodného (soli) a velmi malé množství (do 0,5 %) bílkovin a organických sloučenin. Zjednodušeně se jedná vlastně o kapky slané vody obsahující v malém množství bílkoviny. Chemické složení má antibakteriální účinky, což zajišťuje ničení bakterií v oku a spojivkovém vaku.


Pláč, smích, alergie, …

Zvýšená produkce slz, tedy pláč nebo nadměrné slzení může být ovlivněna různými, většinou emocionálními příčinami, jako je smích, vztek, bezmoc, vyčerpání, ale i chemickým podrážděním (slzný plyn, kouř, barvy, ředidla, apod.), nebo vlivem některých onemocnění (alergie). Slzení mohou způsobit i velmi aromatické nebo pálivé potraviny, jako třeba cibule, křen, paprika a podobně.


Nedostatek slzné tekutiny

Slzy mají při vidění nezastupitelnou roli. Jejich nedostatek vyvolává nepříjemné pocity (únava, řezání, pálení očí) a pokud je tvorba slzného filmu narušena, může vzniknout onemocnění nazývané syndrom suchého oka.

Problém s nedostatkem slzné tekutiny a syndromem suchého oka vám při mírných až středních příznacích pomohou vyřešit umělé slzy. Pro vážnější a přetrvávající problémy jsou k dispozici gelové kapky s vyšší viskozitou. Tyto prostředky je na noc dobré kombinovat s očními mastmi.


Rada optika

Máte unavené oči, bolí a pálí vás? Máte pocit tlaku, řezání nebo cizího tělesa v oku? Na pobočkách První Optiky vám naši odborníci poradí, jak nejlépe váš problém vyřešit.


Měření zraku v První Optice

Potřebujete se objednat na přeměření zraku? Bez front a dlouhého čekání? Využijte náš on-line formulář, případně zavolejte na telefon +420 775 888 001, nebo napište na info@prvnioptika.cz, určitě se domluvíme na termínu, který vám bude vyhovovat.


158 zobrazení
Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page