top of page

Umělé slzy, oční kapky

Aktualizováno: 8. 1.

Umělé slzy, nebo také oční kapky se používají na zvlhčení oční sliznice při poruchách tvorby slz nebo při problémech spojených s tzv. syndromem suchého oka.


Tvorba slz má pro naše oči velký význam. Zdravé oči produkují slzy po celý den a ty jsou pak pomocí mrkání očních víček rozprostírány po celé ploše oční bulvy.

Pokud dojde k poruše tvorby slzného filmu v důsledku snížené tvorby slzné tekutiny dochází k podráždění rohovky oka, která není dostatečně zvlhčena a pohyb očních víček se tak stává nepříjemný. Příčinou snížení tvorby slz mohou být zdravotní problémy, jiná oční onemocnění, klimakterium nebo i přetěžování očí.

Syndrom suchého oka - příčiny

Za vznikem syndromu suchého oka stojí v mnoha případech problémy, spojené s moderním způsobem života. Dlouhé hodiny sedíme za počítačem a díváme se na monitor, případně na jiná elektronická zařízení, klimatizujeme místnosti, ve kterých se pohybujeme i v autě, někdy málo nebo špatně větráme prostory, máme nezdravý životní styl. Tyto a další příčiny stojí za jedním z nejčastěji řešených problémů u očního lékaře. Syndrom suchého oka vzniká při nedostatečném zvlhčení povrchu oka. Tímto syndromem jsou více ohroženi i dlouhodobí uživatelé kontaktních čoček, kdy čočka brání přirozenému zvlhčování povrchu oka slzným filmem.


Prevence

Pokusme se eliminovat co nejvíce vlivů, které negativně působí na zdraví našich očí. Trávíme hodně času při pozorování počítačových monitorů, telefonních displejů, televizních obrazovek a dalších elektronických přístrojů. Při práci na počítači nebo smartphonu však máme sklon mnohem méně mrkat než při jiných aktivitách, což může vést k nedostatečnému zvlhčení oční rohovky. Pokud už musíme hodně času strávit těmito činnostmi, je velmi vhodné si pořídit brýle pro práci na počítači, které pomáhají náš zrak chránit před škodlivým modrým světlem.

Nadměrné používání klimatizace v pracovních prostorách nebo v automobilu také našim očím neprospívá. Pokud je to možné, vyhýbejte se klimatizaci, vytápěné místnosti je třeba pravidelně větrat, není vhodný ani pobyt v zakouřeném prostředí. Po práci je dobré projít se venku, to vašim očím uleví.

Důležitá je také ochrana očí před nebezpečným UV zářením. Je dobré si pořídit kvalitní sluneční brýle by měly poskytovat 100% ochranu zraku před slunečním zářením. Kvalitním UV filtrem dnes není problém vybavit i dioptrické brýle. Dioptrické brýle s ochranou proti slunci vám poskytnou komfort skvělého vidění a zároveň ochranu vašich očí.

Pokuste se odstranit ze svého okolí faktory, které vznik problémů s nedostatečným zvlhčením oka podporují.


Léčba a rady optika, měření zraku

Pokud je slzný film, který tvoří ochrannou vrstvu na povrchu celého oka poškozen, je třeba oko zvlhčit uměle. Pomoc nám při mírných až středně těžkých příznacích poskytnou vhodné zvlhčující oční kapky, tzv. umělé slzy, pro vážnější případy jsou určené gelové kapky, případně doplnění očních mastí na noc. Umělé slzy si můžete koupit ve většině lékáren.

Pokud je narušena tvorba slz, neváhejte navštívit svého očního lékaře, pokud je syndrom suchého oka důsledkem nějakého onemocnění, zranění oka apod., je dobré se také poradit s lékařem.

Pokud si myslíte, že trpíte syndromem suchého oka, nebo máte dojem, že potřebujete poradit s problémy spojenými s nedostatečným zvlhčením očí, vaše oči jsou unavené, zarudlé, pálí vás a řežou, navštivte specialistu na některé z našich poboček.

V První Optice vám naši optici rádi poradí, jak váš případ nejlépe řešit, případně vám doporučí návštěvu odborníka. Na konzultaci se můžete objednat.

Můžete si u nás také nechat přeměřit zrak bez front a dlouhého čekání na termín. Objednejte se on-line, napište na info@prvnioptika.cz, nebo pro osobní objednání zavolejte na +420 775 888 001.


409 zobrazení
Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page