top of page

Co je syndrom suchého oka?

Aktualizováno: 8. 1.

Dlouhé hodiny za počítačem, ale i klimatizace v autě stojí za jedním z nejčastěji řešených problémů u očního lékaře. Přečtěte si, jak k syndromu suchého oka dochází, jak mu předejít a jak si s ním poradit.

Příznaky

Mezi příznaky syndromu suchého oka se nejčastěji řadí zarudnutí, pálení a řezání očí, únava očí, světloplachost (přecitlivělost na světlo) a zhoršené vidění, někdy se připojuje i bolest hlavy. Na povrchu oka dochází v důsledku neustálého dráždění k drobným poškozením, může se objevit i zánět rohovky a spojivky. Syndrom suchého oka vzniká při nedostatečném množství slzné tekutiny, případně při změnách v jejím složení, ve všech případech se však jedná o poškození slzného filmu tvořícího ochrannou vrstvu oka.


Příčiny

Vznik syndromu suchého oka je v současné době jedním z nejčastěji řešených problémů oftalmologické klinické praxe a souvisí jak s životními podmínkami a stylem, tak i se stárnutím populace (riziko potíží roste také s věkem). Postihuje také ženy v období počátku menopauzy. Syndromem suchého oka jsou ohroženi také nositelé kontaktních čoček. Kontaktní čočky brání toku a rozprostření slz po povrchu oka a při jejich používání je riziko poruchy zvlhčení až dvanáctkrát vyšší. Na množství slz nebo složení lakrimální tekutiny může mít vliv také zranění nebo zánět oka, stejně jako onemocnění, zejména kůže nebo nervů, a různé léky, jako jsou např. beta-blokátory.


Prevence

Mnozí z nás v současnosti pracují z domova a ve většině případů je to spojeno s dlouhou prací na monitoru. Při práci na počítači nebo smartphonu však máme sklon mnohem méně mrkat než při jiných aktivitách, což může vést k nedostatečnému zvlhčení oční rohovky. Pokuste se odstranit ze svého okolí faktory, které vznik syndromu podporují. Pořiďte si brýle pro práci na PC s ochranou proti modrému světlu. Vyhýbejte se klimatizaci, vytápěné místnosti je třeba pravidelně větrat. Není vhodný ani pobyt v zakouřeném prostředí. Po práci je dobré se jít projít ven, to vašim očím uleví.

Chraňte svůj zrak i před přemírou slunečního záření brýlemi se 100% ochranou proti UV záření.


Léčba, rada optika

Pomoc nám při mírných až středně těžkých příznacích poskytnou vhodné oční kapky, tzv. umělé slzy, pro vážnější případy jsou určené gelové kapky, případně doplnění očních mastí na noc. Pokud je tento syndrom důsledkem nějakého onemocnění, zranění oka apod., je dobré se poradit s lékařem.


Máte dojem, že trpíte syndomem suchého oka a potřebujete poradit? Navštivte některou z poboček První Optiky a naši optici vám rádi pomohou.



240 zobrazení
Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page