top of page

Dalekozrakost u dětí, aneb, když dítě vidí špatně na blízko

Aktualizováno: 4. 3.

Hned po narození má každé miminko dalekozrakost, avšak u většiny dětí tato oční vada časem vymizí. U některých dětí však tato vada přetrvává do pozdějšího věku.

Dětské brýle

Po narození je rozměr oka od předu dozadu kratší, než je potřeba pro správné vidění. Dětské oko však neustále roste a postupně dorůstá do normální velikosti, čímž se vidění samo upraví. Pokud však k tomu nedojde a rozměr oka se nevyrovná, oko zůstane dalekozraké (hypermetropické). To znamená, že se paprsky protínají až za sítnicí, ne na ní, jak je správné. Vzniká tak rozmazaný obraz.

V dětství je oko schopné velmi dobré akomodace, proto se vada nijak výrazně neprojevuje. Avšak tím, že oko musí vyrovnávat vadu třeba i několika dioptrií je více namáháno a může se to pak u dítěte projevit tak, že je rychleji unavené, bolí ho hlava, je podrážděné, nesoustředěné atd.


Jak hypermetropii u dítěte poznat?

U dalekozrakosti nižšího stupně s malým počtem dioptrií si zřejmě ničeho nevšimnete. Avšak u vážnější vady s vyšším počtem dioptrií vás na problém s viděním může upozornit chování dítěte. Přibližuje předměty co nejvíce k obličeji, může i mhouřit nebo naopak široce otevírat oči, jak se snaží zaostřit a o činnosti spojené s pozorností a ostrým viděním, jako je kreslení, čtení nebo malé hračky rychle ztrácí zájem. Dalekozraké děti mohou mít problém i s jemnou motorikou, protože na drobné hračky a objekty špatně vidí. Budou pak rychleji unavené a nesoustředěné. Problém se může zvýraznit u školáků, kdy jinak chytré dítě dělá chyby při čtení i psaní. Často je tato oční vada spojena se šilháním.


Léčba dalekozrakosti u dětí

Vhodný postup a léčbu vždy určí lékař na základě vyšetření dítěte. Oční vyšetření u velmi malých dětí bývá náročné už jenom proto, že ještě nekomunikují a problém může být i se staršími dětmi, které někdy mají strach, je proto dobré vyhledat dobrého dětského očního odborníka.

Dalekozrakost se upravuje dioptrickými brýlemi s čočkami se znaménkem +, přičemž brýle mohou nosit i velmi malé děti. V nabídce optik jsou brýle, které jsou upravené právě pro děti, jsou velmi odolné a přitom pohodlné, aby dětem nevadily a nijak je neomezovaly. Měli bychom vždy pamatovat na to, aby mělo dítě dvoje brýle. Větším dětem se doporučuje pořídit jedny brýle do školy a druhé pro volný čas, je však vhodné, aby bylo možné brýle v případě potřeby zaměnit.

Dalekozrakost lze korigovat i s použitím kontaktních čoček. Avšak u této korekce je třeba větší zručnost při nasazování a vyndávání čoček a také velká zodpovědnost při péči o ně. Proto, ve většině případů, je u menších dětí lepší zvolit ke korekci dioptrické brýle.

Sleva na dětské brýlové obruby

Aktuálně vám První Optika nabízí dětské brýlové obruby se slevou 50 % za jednotnou cenu 1790,- Kč za jednu brýlovou obroučku.

Na pobočkách První Optiky máme pro vaše děti připravené pevné a pohodlné brýlové obruby. Tyto obruby zatím nenabízíme prostřednictvím našich webových stránek, jsme přesvědčeni, že je dobré brýle vidět osobně a dobře je dítěti vyzkoušet.

Dalekozrakost u dětí

Rada optika, osobní konzultace

Zkušený optik vám rád poradí s výběrem kvalitních brýlí pro vaše dítě a pokud bude třeba, malé brýličky pro vaše dítě upraví na míru, tak, aby mu dobře padly. Vždy je však třeba, aby po celou dobu léčby s lékařem spolupracovali rodiče, kteří dítě podpoří, ale i zkontrolují, zda brýle dítě opravdu nosí. Je pravdou, že mnoho dětí má zpočátku k brýlím odpor, ale časem si většina dětí zvykne a zjistí, že dobře vidět je vlastně fajn.


Objednejte se na osobní konzultaci a poradenství s výběrem brýlí pro vás nebo vaše dítě. Na kterékoli pobočce První Optiky vám zkušený optik rád poradí jak s výběrem dětských brýlí, tak i s jejich správnou údržbou, provede drobnou opravu na místě, při vážnějším poškození nechá rozbité brýle po předchozí domluvě s vámi odborně opravit.

Pro osobní objednání a dotazy zavolejte na telefonní číslo +420 775 888 001, nebo napište na info@prvnioptika.cz. Rádi vám poradíme a pomůžeme vám vše vyřešit tak, abyste byli spokojeni.

58 zobrazení
Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page