top of page

Keratitida

Aktualizováno: 8. 1.

Keratitida je onemocnění oční rohovky, které má nepříjemné bolestivé příznaky a pokud jím trpíte, je třeba neodkládat návštěvu očního lékaře. Přečtěte si více.


Co je to keratitida

Keratitida je zánět rohovky oka, která může být postižena pouze povrchově, může však být postižena nejsilnější vrstva rohovky (stroma).


Příčiny keratitidy

Příčiny vzniku tohoto onemocnění mohou být infekční, kdy za vznikem stojí virové, bakteriální nebo plísňové infekce, nebo neinfekční, jejichž původem může být poranění, cizí těleso v oku, degenerace podmíněná věkem, poruchy tvorby slzného filmu, chybné postavení víček ad.


Projevy

Keratitida může mít různé průvodní jevy, nejčastěji se projevuje zarudnutím rohovky, bolestí v oku, nerovnostmi povrchu oka nebo také samovolnými křečovitými kontrakcemi očních víček.

Pokud zánět rohovky postupuje, může vést k jejímu zakalení a ke zhoršení zraku. Neléčený zánět může vést k vážnému poškození oka, a tedy i zraku.


Neinfekční zánět rohovky

Kromě výše jmenovaných původců neinfekčního zánětu rohovky je nejčastěji se vyskytujícím neinfekčním zánětem rohovky tzv. syndrom suchého oka. Syndrom suchého oka je také jedním z nejčastějších onemocnění rohovky a v současnosti nabývá charakteru civilizační nemoci, protože příčiny jeho vzniku jsou často spojeny s dnešním moderním způsobem života.


Nebezpečnost infekčního zánětu rohovky

V celosvětovém měřítku představují infekční záněty rohovky jednu z nejčastějších příčin slepoty. V zemích třetího světa je příčinou rozvoje zánětu rohovky, kromě poranění, také trachom a vysychání rohovky a spojivky, související s hygienou a výživou obyvatelstva. Původcem infekčních (bakteriálních) onemocnění rohovky je nejčastěji Staphylococcus epidermis, Staphylococcus aureus a některé pseudomonády (rod gramnegativních bakterií).


V euroatlantickém prostoru pak výskyt stoupl 3 – 10x v souvislosti s pravidelným nošením kontaktních čoček.


Rada optika

Pokud máte podezření, že trpíte keratitidou, navštivte co nejdříve vašeho očního lékaře. S řešením problémů, spojených s neinfekčními záněty rohovky, jako je např. syndrom suchého oka vám poradíme i na některé z poboček První Optiky.


204 zobrazení
Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page