top of page

Makulární degenerace

Aktualizováno: 8. 1.

Makulární degenerace je oční onemocnění, které postihuje centrální část sítnice, zvanou žlutá skvrna, neboli makula. Makula je oblast sítnice, která se nachází v jejím středu.

První Optika - Starší pár nosí brýle
Makulární degenerace


Makula (žlutá skvrna) je nejdůležitější centrální část sítnice, která je nezbytná pro ostré vidění, čtení, rozeznávání obličejů, řízení auta, sledování televize ad. Onemocnění makuly znamená ztrátu ostrého vidění. Periferní sítnice okolo makuly slouží k perifernímu vidění.

Makulární degenerace je onemocnění sítnice, které přímo souvisí s věkem poškozeného a je hlavní příčinou poškození zraku a slepoty v Evropě, Vzhledem ke stále se zvyšujícímu průměrnému věku evropské populace je zřejmé, že jde v rámci zdravotní péče o často řešený problém.


Formy makulární degenerace

Rozlišujeme dva hlavní typy makulární degenerace, suchou a vlhkou.


Suchá forma makulární degenerace

Tento typ makulární degenerace je častější, postihuje cca 90 % pacientů. Asi u 10 % z nich pak dochází k významnějšímu poškození zraku. Suchá forma tohoto očního onemocnění znamená, že zanikají světločivné a pigmentové buňky sítnice a v důsledku toho dochází k výpadku v centru zorného pole.

Vlhká forma makulární degenerace

Tento typ makulární degenerace je méně častý, ale mnohem závažnější. Je způsoben masivním prorůstáním cév do žluté skvrny (makuly). Tyto cévy propouštějí tekutinu a v důsledku jejího hromadění dochází k otoku makuly, ve vážnějších případech mohou tyto cévy krvácet. Tyto jevy jsou příčinou postupného zhoršování vidění, pokud dojde ke krvácení cévek může dojít rychle k trvalé ztrátě vidění v centrální oblasti.

U léčby této formy makulární degenerace je velmi důležitá její včasná diagnostika a zahájení léčby. Tato léčba je u nás hrazena ze zdravotního pojištění.


Sítnice a makulární degenerace

Onemocnění makulární degenerací přímo souvisí se zdravím oční sítnice, která je pro dobré vidění nepostradatelná. Hlavní funkcí sítnice je snímání světelných signálů přicházejících do oka a pokud nefunguje správně, nastávají problémy s viděním. Přečtěte si více o složení a funkci sítnice.


Faktory ovlivňující vznik makulární degenerace

- věk (čím vyšší věk, tím vyšší riziko onemocnění)

- genetické faktory (vznik tohoto onemocnění může být ovlivněn dědičností)

- kouření (přispívá ke zhoršení kvality cév)

- vysoký krevní tlak (je rizikovým faktorem u každého onemocnění cév)

- vysoká hladina cukru v krvi (diabetes)

- vysoká hladina cholesterolu

- vysoká expozice UV záření


Léčba makulární degenerace, prevence

Léčba tohoto onemocnění zahrnuje léky, laserovou terapii a chirurgické metody. Avšak některé formy makulární degenerace jsou nevyléčitelné a léčba se pak zaměřuje pouze na zpomalení rozvoje onemocnění a záchranu a vylepšení alespoň zbytkového vidění.


Prevence

Důležité je onemocnění předcházet, případně ho zachytit včas, aby mohlo k léčbě dojít co nejdříve. Prevence onemocnění makulární degenerací zahrnuje následující opatření:

- pravidelná oční vyšetření

- dodržování zdravého životního stylu

- správná výživa bohatá na antioxidanty a omega-3 mastné kyseliny (důležité pro zrak)

- vyvarování se nadměrné váze, obezitě

- kontrola hladiny cukru v krvi (ohrožení cukrovkou)

- pravidelné kontroly krevního tlaku

- vyhýbání se kouření

- ochrana zraku před UV zářením

První Optika- dioptrické brýle s klipem

Příznaky makulární degenerace

Velmi důležité je věnovat pozornost příznakům, které by nás mohly na toto onemocnění upozornit. Tyto příznaky mohou zahrnovat změny vidění, rozmazané nebo ztracené vidění v centrální oblasti, případně také černé skvrny v poli zorného pole, které mohou naznačovat vývoj makulární degenerace. Pokud těmito příznaky trpíte, neodkládejte návštěvu u očního lékaře, včasný záchyt onemocnění může být pro léčbu, případně poškození zraku a vidění rozhodující.


Rada optika

Makulární degenerace je oční onemocnění, které může vést k trvalé ztrátě vidění v centrální oblasti. Je důležité o oči pečovat a zajistit, aby byly zdravé a funkční, včasná diagnóza a léčba makulární degenerace může pomoci snížit riziko ztráty vidění. Proto je nutné konzultovat s očním lékařem všechny možnosti léčby a prevence tak, aby bylo možno zajistit co nejlepší kvalitu života pacientů, kteří tímto onemocněním trpí.

První Optika - široký výběr dioptrický brýlí

Korekce makulární degenerace

Je také dobré vědět, že existují speciální brýle nebo kontaktní čočky, které mohou pomoci s vylepšením rozmazaného vidění v centrální oblasti u pacientů s makulární degenerací. Tyto brýle nebo kontaktní čočky jsou známé jako "makulární brýle" a fungují tak, že zvyšují jas a kontrast v centrální oblasti, což umožňuje pacientovi vidět lépe.

Na pobočkách První Optiky vám s výběrem vhodných korekčních pomůcek rádi poradí naši odborníci. Navštivte některou z poboček První Optiky, budeme se vám osobně věnovat. Můžete se objednat na konzultaci on-line, případně se objednejte osobně na telefonním čísle +420 775 888 001, určitě najdeme termín, který vám bude vyhovovat. Napsat nám můžete na info@prvnioptika.cz.

Pokud bude třeba, doporučíme vám návštěvu očního specialisty, lékaře.



319 zobrazení
Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page