top of page

Jak zlepšit zrak na dálku

Aktualizováno: před 7 dny

Špatné vidění na dálku je často spojeno s oční vadou – krátkozrakostí.

Jak zlepšit zrak na dálku

Jak si udržet dobrý zrak, a to nejen na dálku, co nejdéle?

Existuje více způsobů, které nám mohou pomoci prodloužit zdraví našeho zraku. V první řadě je dobré zvolit zdravý životní styl s dostatečně dlouhým pobytem venku, kdy oči zaostřují jak na blízké, tak i na vzdálené předměty. Nedílnou součástí zdravého životního stylu, který prospěje nejen našim očím, ale i celému organismu je i dostatek vitamínů, a dalších látek prospěšných pro náš zrak (např. beta karoten, karotenoidy) ve stravě, kterou jíme.


Rady, které mohou prospět vašim unaveným očím

  • Oční jóga je soubor cviků, které pomohou vašemu zraku k lepším výkonům, pomáhá při akutní únavě očí a přispívá k udržení jejich zdraví.

  • Sluneční svit, který může být pro oči nebezpečný je pro naše oči i prospěšný. Pokud oči zavřete a necháte je zavřené proti slunci tak, aby sluneční paprsky prohřívaly rovnoměrně okolí očí, oční svaly a nervy se dobře prokrví a uvolní. Pozor na délku tohoto cvičení, neměli byste přesáhnout dobu 10 minut. Toto cvičení se provádí bez brýlí, jinak vždy doporučujeme používat sluneční brýle s dobrým filtrem proti UV záření.

  • Studená voda může být dalším pomocníkem pro unavené oči a jejich uvolnění. Zavřené oči několikrát pocákejte studenou vodou, budete překvapeni, jak se unaveným očím uleví. Lze také použít kosmetické tampony, které ve studené vodě namočíme, pokud si nechcete namáčet okolí očí, lze použít tampony vychlazené v ledničce.

  • Čtení. Nezdá se to, ale čtení je jedním z nejlepších prostředků pro trénování zdravého zraku a není příčinou očních vad. Není ani tak důležité, jak dlouho čteme, důležité je, aby byly oči při čtení uvolněné. Pokud již máte předepsané korekční pomůcky (brýle, oční čočky), používejte je vždy ve správných dioptrických hodnotách.

Ochrana zraku před škodlivými vlivy

Ochrana zraku by měla být nedílnou součástí naší péče o zdraví.

  • Ochrana před UV zářením. Brýle s kvalitním UV filtrem by měly být v letních měsících nebo v zimě na horách samozřejmostí.

  • Ochrana zraku při práci na PC. Pro dlouhou práci na přístrojích, které vyzařují modré světlo doporučujeme brýle pro práci na PC.

  • Ochrana očí u dětí. Chránit oči i v dětském věku by mělo být samozřejmostí. Například při koupání ve slané, či chlorované vodě. Přečtěte si více, jak ochránit a zlepšit zrak dětí.


Jak se trvale zbavit brýlí na dálku?

Kromě standardních mechanických pomůcek jako jsou brýle nebo kontaktní čočky lze krátkozrakost řešit i operativní cestou. Nejvhodnější a asi nejčastěji používanou metodou je operace pomocí laseru, provádí se také implantace nitrooční čočky.


Výměna nitrooční čočky je variantou, při které je oční čočka nahrazena umělou oční čočkou. Pokud se zvolí toto řešení, nejlepší volbou jsou víceohniskové nitrooční čočky, multifokální nebo trifokální. Multifokální čočka nám umožní vidět dobře jak na blízko, tak i na dálku. Trifokální čočka zajistí ostré vidění bez brýlí na krátkou, střední a dlouhou vzdálenost.

Po poradě s odborníky je třeba zvolit takové řešení, které bude vyhovovat individuálním potřebám toho kterého pacienta, jeho věku, životnímu stylu, potřebám a nárokům. Přihlížet je třeba i k velikosti vady, tedy počtu dioptrií, ale i třeba snášenlivosti brýlí nebo kontaktních čoček. Moderní operační postupy již v dnešní době nepředstavují vyšší riziko než dlouhodobé nošení kontaktních čoček.

Jak zlepšit zrak na dálku

Co je vlastně krátkozrakost?

Krátkozrakost je refrakční oční vada, při které se paprsky protínají už před sítnicí, ne na sítnici, jak je správné. Vzniká tak rozmazaný pohled do dálky na vzdálené předměty. Vada se ve většině případů zhoršuje, a to až do dospělosti, okolo 20. roku se vývoj zpomalí a přibližně do 30. let nedochází k většímu zhoršování. Přečtěte si více o krátkozrakosti.

Krátkozrakost u dětí rozpoznáme až v pozdějším věku než dalekozrakost, zjistíme ji většinou až ve škole, kdy je patrné, že nedokáže dobře rozeznat vzdálenější objekty (školní tabuli, míč při hře, apod). Přečtěte si více o dětské krátkozrakosti a dětské dalekozrakosti.


Doporučení optika

První Optika vám nabízí osobní konzultace zdarma nejen při výběru nových brýlí, měření zraku bez front a čekání na termín a kvalitní brýle vyrobené na míru podle vašich potřeb a požadavků. Na našich pobočkách se vám budou věnovat odborníci, kteří vám rádi poradí a pomohou. Můžete se objednat on-line, telefonicky na čísle +420 775 888 001, nebo prostřednictvím mailu info@prvnioptika.cz.


Platba benefity

Při nákupu brýlí u nás můžete k zaplacení celé zakázky využít firemní benefitní poukázky. Bereme poukázky firem – Benefity a.s., Benefit plus, Edenred, Sodexo a Up. Přijímáme jak papírové šeky, tak i platební karty jednotlivých společností.





Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page