top of page

Jak zlepšit zrak u dětí

Aktualizováno: 19. 3.

Zrak je pro kvalitní život každého člověka velmi důležitý a o jeho správný vývoj bychom měli dbát již od útlého věku.

Jak zlepšit zrak u dětí

Zrakové funkce dítěte se vyvíjejí do 6 až 8 let věku a některou z očních vad u nás trpí již ve velmi nízkém věku mnoho dětí. Běžné jsou dioptrické vady jako krátkozrakost, dalekozrakost nebo astigmatismus, které lze poměrně dobře korigovat.


Avšak častými poruchami vidění v dětském věku jsou i oční vady jako tupozrakost a dětská šilhavost. U některých poruch vidění velmi záleží na jejich včasném odhalení a léčbě. Jinak může dojít i k trvalému poškození zraku.


Máme pro vás několik typů, jak podpořit správný vývoj zraku a ochránit ho před poškozením.


1. Zdravá strava

Pro správný vývoj zraku je nutná vyvážená strava, která obsahuje polynenasycené mastné kyseliny, které obsahují např. tučné ryby (treska, makrela, tuňák), olivový olej, semínka a ořechy, pak také ovoce, které je bohaté na antioxidanty a rostlinná barviva, jako je např. žlutá a oranžová zelenina (mrkev, dýně, meloun, meruňky, kukuřice, ad.), listová zelenina, borůvky, špenát, brokolice, papriky, cibule, česnek ad. Více o vitamínech a dalších látkách důležitých pro zdravý zrak, jako je beta karoten a další karotenoidy.


Jak zlepšit zrak

2. Ochrana očí před UV zářením a poraněním

Zrak je už od dětského věku třeba chránit před prudkým sluncem. U nejmenších dětí stačí kšiltovka, klobouček apod., pokud se s nimi pohybujete v našich zeměpisných šířkách, pokud však budete na dovolené u moře, nebo na horách, je dobré sáhnout po slunečních brýlích s účinným filtrem proti UV záření. Na ochranu zraku před UV zářením a úrazem nezapomínejte ani při činnostech, jako jsou práce na zahradě nebo volnočasové aktivity.


3. Pobyt venku

Dnešní děti tráví mnoho času v uzavřených místnostech s umělým osvětlením před obrazovkami digitálních přístrojů, televize, apod., což se může negativně projevit poruchami zraku. Pohyb venku v přirozeném světle je velmi důležitý pro správný vývoj zraku. Nedostatek pohybu venku spojují odborníci zejména s vyšším rizikem vzniku krátkozrakosti.


4. Prevence obezity u dětí

Vyvážená zdravá strava společně s dostatkem pohybu je dobrou prevencí proti vzniku nadváhy a obezity. V dnešní době, která se vyznačuje nedostatkem pohybu i v dětském věku, který je v mnoha případech spojen s nezdravými stravovacími návyky, se s problematikou obezity setkáváme již v dětském věku. Nevhodný životní styl spojený s vysokou nadváhou pak v mnoha případech vede k rozvoji cukrovky (diabetes), a to i v dětském věku, která může mít za následek poškození zraku diabetickou retinopatí nebo glaukomem (zelený zákal).


5. Ochrana zraku před škodlivým modrým světlem

Obrazovky, které vydávají modré světlo jsou dalším z faktorů, které mohou negativně ovlivnit vývoj zraku a kvalitu vidění. Čas, který naše děti i my strávíme u těchto přístrojů se prodlužuje neúměrně tomu, kolik času trávíme na přirozeném světle. To může mít na naše oči negativní dopad.


Důležité je to, že venku se díváme nejen do blízké, či střední vzdálenosti, ale také zaostřujeme na vzdálené předměty, což podporuje schopnost oka správně ostřit na všechny vzdálenosti. Avšak nejen děti, ale i dospělí by měli dbát na ochranu očí, pokud tráví dlouhou dobu na digitálních přístrojích s monitorem a vybavit nejen sebe, ale i své děti brýlemi na ochranu zraku při práci/hře na těchto přístrojích.


6. Do bazénu a k moři s brýlemi

Chraňte oči svého dítěte i před vodou s nadměrným obsahem chlóru. V uzavřených bazénových komplexech je někdy obsah chlóru ve vodě zejména pro menší děti vysoký. Chraňte jejich oči brýlemi do vody, případně s velmi malými dětmi navštěvujte pouze speciální bazény, kde víte, že koncentrace chlóru není vysoká.


Podráždění očí může způsobit i slaná voda, nezapomínejte na to a pokud jste s dětmi u moře vybavte je brýlemi do vody a nezapomeňte si sebou přibalit i oční kapky na zklidnění podrážděných očí. Podráždění slanou vodou se navíc může zhoršit sloučením s podrážděním očí z přemíry slunečního záření a může způsobit i zánět spojivek, alergické reakce apod.


Ochrana zraku dětí

7. Důležitost prevence

I děti se zdravým zrakem by měly pravidelně navštívit očního lékaře. Při preventivní kontrole může lékař včas diagnostikovat problém a zahájit léčbu, jejíž včasnost je v některých případech (např. u tupozrakosti) zásadní. U malých dětí se frekvence kontrol doporučuje 1x za rok, u starších dětí nad 10 let a mladých dospělých pak 1x za dva roky. Rodiče by neměli podceňovat pravidelné kontroly zraku svých dětí, důležitá je i rodinná anamnéza, kdy je dobré na problémy zraku v rodině upozornit lékaře.


Rady optika, měření zraku a dětské obruby se slevou

Nepodceňujte prevenci a ohrožení vašeho zraku a zraku vašich dětí civilizačními návyky a chorobami. Pokud máte dojem, že vy, nebo vaše dítě špatně vidí, neváhejte a navštivte co nejdříve očního specialistu.


První Optice vám změříme zrak bez dlouhých front a čekání na termín. Objednejte se on-line, telefonicky +420 775 888 001 nebo mailem info@prvnioptika.cz. Pozor! Děti měříme až od 15 let věku. S mladšími dětmi je třeba navštívit dětského očního lékaře.


Pokud již máte přeměřený zrak, nabízíme vám dětské brýlové obruby se slevou ve výši 50 %, za jednotnou cenu.



62 zobrazení
Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page